Fotografisanje na Fruškoj gori za građane ostaje besplatno – Naknada samo za snimanje u komercijalne svrhe

Od strane Ozon
0 komentar

Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je stupio na snagu 1. januara 2019. godine propisao je naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora. Iako su se pojavile informacije da će se pojedinačne posete ovom nacionalnom parku naplaćivati, kao i da je uvedena naknada za fotografisanje i to u iznosu od 2.000 dinara, iz uprave saopštavaju da se za sada naplaćuje jedino nakanda za korišćenje putničkih vozila u zaštićenom području u iznosu od 300 dinara na dnevnom nivou.

– Naknada je predviđena samo za korišćenje putničkih vozila u zaštićenom području i izdavaće se ulaznica za ovu vrstu naknade. Objedinjena naplata obuhata boravak i posetu izletištima, objektima na Fruškoj gori, korišćenje ložišta, rekreativne i druge aktivnosti za sve putnike u vozilu – saopštili su za eKapiju iz NP Fruška gora.

Dodaje se i da se naknade fizičkim licima za pojedinačne posete ne naplaćuju i to do uvođenja mogućnosti kupovine godišnje ulaznice. Takođe, naknada za fotografisanje se neće naplaćivati fizičkim licima, već se odnosi na snimanje fotografija, video-zapisa, filmova i drugo, u komercijalne svrhe.

U obrazloženju odluke navodi se da je Javno preduzeće pristupilo objedinjenoj naplati dok se ne uvede mogućnost kupovine godišnjih ulaznica, koje su prema njihovom mišljenju „ekonomski višestruko povoljnije i nemaju negativne ekonomske posledice po posetioce.

– O izradi i puštanju u promet godišnjih ulaznica javnost će biti obaveštena putem medija i na zvaničnoj internet stranici – piše u obrazloženju.

Podsetimo, sredinom maja su i iz Javnog preduzeća Srbijašume naveli da se fotografisanje za lične potrebe u zaštićenim područjima Srbije, iako se u javnosti spekulisalo drugačije, neće naplaćivati.

ekapija.comI. M.

Možda Vam se svidi i