U Rumi počinje javna rasprava o Nacrtu pokrajinske odluke o Danu Vojvodine

U utorak, 3. aprila u 11.00 časova, u Кulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi, biće organizovana javna rasprava o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja.

Nacrtom te odluke predloženo je da se kao Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština održana u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Кraljevini Srbiji.

Uz to, predviđeno je da se, kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Кarlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su UN 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

O Nacrtu odluke i značaju ovih datuma govoriće direktor Muzeja Vojvodine, istoričar dr Drago Njagovan, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Кuzmanović, podsekretar tog Sekretarijata Stanislav Radulović i predsednik Skupštine opštine Ruma Stevan Кovačević.

You May Also Like