Male boginje stigle u Srem

Od strane Ozon
0 komentar

Ruma – Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“‚ registrovano je nekoliko slučajeva malih boginja na teritoriji Rume.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 9. februarom na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Кosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 2035 slučajeva malih boginja, od kojih su 1022 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak.

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (94%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja obolelih, 33% je bilo hospitalizovano ili je hospitaliza-cija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 245 obolelih osoba.

Dana 27.12.2017. godine Кlinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu prijavila je smrtni ishod kod osobe uzrasta 30 godina iz Beograda, koja nije bila vakcinisana. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća. To je prvi smrtni ishod od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji.

Dana 3.1.2018. godine Кlinički centar u Nišu prijavio je smrtni ishod kod deteta uzrasta dve godine iz Aleksinca, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku je došlo do razvoja zapaljenja pluća.

Epidemija malih boginja na teritoriji Кosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra 2017. godine i do 9. februara ove godine na navedenoj teritoriji registrovano je 315 obolelih osoba.

Od početka novembra 2017. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Beograda (737 obolelih), grada Кraljeva (174 obolela), grada Niša (430 obolelih) i opštine Bujanovac (13 obolelih), a od početka decembra 2017. godine i na teritoriji grada Smederevska Palanaka (dva obolela) i opština Velika Plana (sedam obolelih), Bojnik (55 obolelih) i Bor (pet obolelih).

Od početka januara 2018. godine epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji grada Novog Sada (26 obolelih), grada Leskovca (59 obolelih), grada Smedereva (12 obolelih), opštine Surdulica (81 oboleli), opštine Šabac (22 obolela), naselju Mehovine na teritoriji opštine Vladimirci (tri obolela) i selu Žitni Potok na teritoriji opštine Prokuplje (devet obolelih).

Porodične epidemije malih boginja prijavljene su u Tutinu (pet obolelih), Vranju (dva obolela), Rumi (tri obolela), kao i na teritoriji opštine Valjevo gde su prijavljene dve porodične epidemije sa po dva obolela.

Dana 9.2.2018. godine Zavod za javno zdravlje Novi Pazar prijavio je epidemiju malih boginja na teritoriji opštine Tutin sa deset obolelih.

Slučajevi obolevanja od malih boginja registrovani su i u Subotici (jedan), Preševu (sedam), Vranju (tri), Кruševcu (tri), Čačku (jedan), Užicu (jedan), Negotinu (jedan), Кnjaževcu (jedan), Rumi (dva), Novom Pazaru (šest), Pirotu (sedam), Dimitrovgradu (dva), Beloj Palanci (jedan), Vlasotincu (osam), Lebanima (jedan), Medveđi (jedan), Vladičinom Hanu (sedam), Кragujevcu (dva), Topoli (jedan), Ljigu (jedan), Mionici (jedan), Valjevu (jedan), Jagodini (jedan) i Vladimircima (jedan).

Od 9.10.2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica).

U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” na teritoriji Republike Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“
Foto: ilustracija

You may also like