Uhapšeni. Oštetili EPS za 7,5 miliona dolara

Od strane Ozon
0 komentar

Uhapšeno je šest osoba koje se sumnjiče da su malverzacijama oštetile EPS u iznosu od 7,5 miliona dolara.
Šestoro uhapšeno jer su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, poznato i kako su to učinili Foto: 021.rs
Kako kažu u MUP-u, zbog sumnje da su izvršili zloupotrebu službenog položaja, policija je uhapsila V. J. (65), odgovorno lice za građevinski nadzor EPS-ovom ogranku TE-KO Kostolac i lice ovlašćeno u ime investitora EPS-a u Kostolcu za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka, N. M. (65), inženjera u EPS-u, u ogranku TE–KO Kostolac, koordinator realizacije i rukovodilac projekta „Prve faze paket projekta TE Kostolac B“ i predsednik stručnog tima za praćenje realizacije ugovora za izgradnju industrijskog koloseka od železničke stanice Stig do Termo-elektrane Kostolac „B“ i M. L. (66), odgovorno lice stručnog nadzora Saobraćajnog instituta CIP nad izgradnjom industrijskog koloseka.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su B. V. S. (53), bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda , N. T. (39), bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac, kao i Ž. M. (70), odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B postavljen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“.

Kako se sumnja, B. V. S., N. T. i Ž. M. su u periodu od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. godine sačinjavali i overili dokumentaciju u kojima su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice Stig do Termo-elektrane Kostolac „B“.

Potom je, kako se sumnja, M. L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta V. J. i N. M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ – ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način pričinjena je šteta EPS-u u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Možda Vam se svidi i