U toku analiza saobraćaja: Sajber napadi na infrastrukturu MUP-a

Od strane Ozon
0 komentar

Državne institucije Srbije na meti su hakerskih napada poslednjih dana, a sve je počelo 4. januara kada je onesposobljen rad sajta Vojske Srbije, a za napade preuzima odgovornost hakerska grupa Anonymous.

U MUP-u Srbije je u toku analiza saobraćaja koji je učestvovao u napadima na sajt ministarstva, a od 4. do 6. januara stručnjaci u policiji odbili su pet velikih napada čiji je cilj bio onesposobljavanje IT infrastrukture MUP-a Srbije.

Prvi napad dogodio se 4. januara kada je na neko vreme oboren i onesposobljen rad sajta Vojske Srbije, a potom su usledili napadi na sajtove Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Narodne banke Srbije (NBS)… Na meti „Anonimusa” 7. januara bio je, prema tvrdnjama eksperata za sajber bezbednost, i sajt Predsedništva Srbije. Takođe, napadnut je i sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U koordinisanom radu IT stručnjaka iz sektora IT bezbednosti MUP-a i Telekoma Srbije svi napadi su odbijeni, a baze ministarstva zaštićene i bezbedne – saopštilo je ovo ministarstvo.

Aktivirani su pojačani bezbednosni protokoli što može dovesti do usporenijeg rada i povremenih prekida pojedinih servisa, a sve u cilјu zaštite podataka Ministarstva unutrašnjih poslova.

Možda Vam se svidi i