Paketi sa Aliekspresa i dalje nestaju

Od strane Ozon
0 komentar

Trend nestajanja paketa poručenih preko internet prodavnice AliExpress i dalje pravi probleme, ističe Dejan Gavrilović, predstavnik Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva.

„Skoro smo primili žalbu jedne građanke koja je naručila čak 20 paketa sa AliExpressa, ali do danas nije dobila ni jedan jedini. Nažalost, ovo nije izolovan slučaj i već duže vreme smo suočeni s takvim situacijama“, izjavio je Gavrilović u razgovoru za Tanjug.

On je dalje dodao da su mnogi potrošači već shvatili da se suočavaju s nedostatkom mogućnosti za povraćaj izgubljenih pošiljki.

„Najveći gubitnici u ovakvim situacijama su prodavci iz Kine, s obzirom na to da potrošači imaju pravo prijaviti da nisu dobili pošiljku i dobiti povrat novca“, dodao je Gavrilović.

Navodno, postoji mogućnost da pojedinci podnesu krivične prijave protiv Pošte Srbije, ali se to pokazalo kao neefikasno.

„Dosta građana koji naručuju sa AliExpressa je izvestilo da paketi nisu stigli, a to su obično manji paketi čija vrednost iznosi do nekoliko desetina evra“, istakao je Gavrilović.

Gavrilović je takođe otkrio da su česte žalbe potrošača da im je isporučeno samo nekoliko paketa od ukupno naručenih pet.

„Posle naše objave na društvenim mrežama, mnogi građani su se javili sličnim pritužbama. Upitali smo Poštu Srbije da bismo istražili problem u vezi s transportom, ali do danas nismo dobili odgovor koji bi mogao pomoći građanima. Takođe, neki su nas obavestili da sumnjaju da paketi nestaju na carini ili u samoj pošti“, napomenuo je Gavrilović.

Dalje, mnogi su čak slali slike koje potvrđuju da paketi nisu dostavljeni primaocu, već su ostavljeni u poštanskim sandučićima.

„Kako bi rešili ovu situaciju i osigurali da paketi stignu na pravu adresu, prodavci s AliExpressa su uveli dodatnu poštarinu za kupce iz Srbije. To je navelo mnoge potrošače da odustanu od naručivanja“, objasnio je Gavrilović.

Prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Statistica Consumer Insights, AliExpress je postao izuzetno popularan u Evropi i Latinskoj Americi. Najčešći kupci ove onlajn prodavnice dolaze iz Španije, Holandije, Brazila i Meksika.

Tanjug

Možda Vam se svidi i