Mesari kažu da cena prasetine ide i na 1.000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Vlasnici farmi svinja u Srbiji ocenili su da će svinjsko meso narednih meseci biti sve skuplje i da će prasetina za Novu godinu koštati 1.000 dinara po kilogramu, čak i ako država dozvoli uvoz.

Razlog je i taj što cena raste i u Evropi zbog smanjene ponude.

Vlasnik farme svinja „Braća Parlagić“, koja se nalazi u prirodnom rezervatu Zasavica, Milovan Ivanković, izjavio je za Betu da je Uprava za vetrinu u Srbiji zakasnila sa uvođenjem rigoroznih mera zaštite i omogućila da se afrička kuga svinja raširi po celoj Srbiji.

„Cene svinjetine će rasti jer se zdrave svinje prinudno kolju iz straha od afričke kuge, a bolesne uništavaju, pa će ponuda biti smanjena. U Srbiji već sada nedostaju prasići za tov, uvozni koštaju oko 700 dinara po kilogramu“, rekao je Ivanković.

Dodao je da je uvozno prase na početku godine koštalo oko 100 evra, a već je dostiglo cenu od 150 evra.

Broj svinja će se, kako je rekao, značajno smanjiti jer će se potpuno uništiti proizvodnja na malim gazdinstvima, a ostaće samo veliki sistemi koji neće moći da nadoknade manjak svinja, kao ni uvoz, jer i u Evropi vlada kuga i smanjena je ponuda, a meso je već poskupelo.

On je rekao da su Uprava za veterinu i država odmah morali da spreče promet i kretanje iz zaraženih područja, a da je vojska trebalo da kontroliše granice kako se ne bi unela zaraza iz susednih zemalja.

Ocenio je da je apsurdno da pola kilograma svinjetine košta kao paklica cigareta, ali ipak i pored toga narednih meseci samo će mali broj građana moći da plati cenu svinjetine.

„Sada je velika ponuda, svinje se kolju i pre nego što dostignu potrebnu kilažu, zaklani prasići se stavljaju u zamrzivač, pa će se prodavati za šest-sedam meseci. Zbog toga je cena svinjetine pala sa 240 na 220 dinara po kilogramu“, rekao je Ivanković.

Proizvođači će, prema njegovim rečima, zbog nebrige države imati ogromnu štetu jer država ne može da nadoknadi izgubljenu dobit i pravu cenu, a farmeri treba da otplate kredite. Dodao je da uzgaja 400 krmača i proizvodi 12.000 tovljenika godišnje, a da mu je kredit milion evra.

Vlasnik kompanije „Matijević“ Zoran Matijević rekao je da se, ukoliko se afrička kuga i dalje bude širila u Srbiji i bude manje svinja, može očekivati poskupljenje tog mesa.

„Pretpostavljam da će država pokušati da spreči poskupljenje davanjem dozvola za uvoz svežeg mesa, mislim da ga neke kompanije i sada uvoze“, rekao je Matijević.

On je kazao da trenutno u njihovim prodavnicama kilogram mesa sa buta košta oko 760 dinara, a da je kilogram žive vage 240 dinara i da proizvođači svinja po ovim cenama imaju zaradu, a da su prerađivači skoro na nuli zbog velikih troškova, među kojima su najveći plate i porezi na plate za radnike.

Farma svinja te kompanije, kako je rekao, do sada nije imala problema sa afričkom kugom, a uzgaja 6.000 krmača i godišnje 150.000 tovljenika.

Tanasković: Nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa

Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja. Navela je da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu. 

„Ja sam prethodne nedelje apelovala nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju novac od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji ni jedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu, koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora“, rekla je ministarka.

Navela je da je prošle nedelje zaustavljen jedan kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasadi koji idu iz zaražene sredine, bez ijednog papira, što je moglo da proširi zarazu. „Taj vozač je sankcionisan, mi smo uključili vojsku, policiju, tužilaštvo i svi smo zajedno u Operativnom štabu, koji od početka funkcioniše i donosi mere. Veterinari i inspekcija su na terenu 24 sata i tako je već tri meseca unazad. Zaraza je krenula da se širi bukvalno u samo dve nedelje, onog trenutka kada su farmeri počeli da transportuju životinje, a do tada smo zaista držali sve pod kontrolom. I nema razloga da to rade“, poručila je Tanaskovićeva.

Dodala je da se zaraza sa svinja ne prenosi na ljude.

Ipak, kako je istakla, inspekcije su počele sa kontrolama pečenjara, pa je tako na teritoriji Čačka tokom prošle nedelje bilo 17 kontrola ugostiteljskih objekata koje prodaju svinjsko pečenje.

„U šest pečenjara je oduzeto meso koje je nađeno, ali iz nekih drugih razloga i nepravilnosti, ne zbog zaraze. Ono što se pojavilo kao glasina u javnosti je da se meso zaraženih svinja prodaje u pečenjarama, ali to nije moguće jer ne može meso da uđe ni u jedan objekat odnosno pečenjaru bez pečata i provere veterinara. Ali za svaki slučaj, mi smo sada krenuli u kontrole. Prve prijave su stigle sa teritorije Čačka, ali inspekcija je na terenu i svuda ih možete očekivati, u svim gradovima i opštinama“, rekla je ministarka poljoprivrede.

Izvor Tanjug, Beta

Možda Vam se svidi i