Kako su čvarci postali luksuz?

Od strane Ozon
1 komentar

Najpoznatiji proizvođači čvaraka u Srbiji i sami priznaju da se nikada do sada nije desilo da se cena čvaraka u prodavnicama izjednači sa cenom pršute.

Osnovni razlog je u poskupljenju sirovine, jer zbog problema sa stočnim fondom u Srbiji, kvalitetni čvarci kod nas se prave od svinja iz uvoza, piše portal Biznis i finansije.

Cene rastu još od 2019. godine, kada su Kinezi zbog afričke kuge počeli da kupuju svinjsko meso iz Evrope, ali nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, cene svinjskog mesa su skočile čak za 70 odsto. Sada je cena kvalitetne sirovine za čvarke tri puta veća nego što je bila pre svih tih dešavanja.

Čvarci su se oduvek jeli u Srbiji, ali se ranije nisu smatrali delikatesnom hranom kao danas. Oni su bili nusproizvod baš kao i mast. Što se kaže – da se ne baci. Tržište je poslednjih godina postalo zahtevnije po pitanju kvaliteta, što je podstaklo neka preduzeća da se specijalizuju samo za proizvodnju čvaraka.

Niko, međutim, nije očekivao da će se cena čvaraka u prodavnicama izjednačiti sa cenom pršute. To nije bilo nikada, potvrđuju i proizvođači. 

U Srbiji se uglavnom ne prave čvarci od domaćih svinja. Razlog je jednostavan – kvalitetne domaće sirovine gotovo da i nema. Tako kaže Gregor Guberinić, vlasnik i direktor kompanije „Bibli“ koja se bavi samo proizvodnjom čvaraka i masti. Fond svinja u Srbiji je iz godine u godinu manji i sa nekadašnjih 3,6 miliona svinja koliko ih je bilo u stočnom fondu 2014. godine, lane ih je „prebrojano“ svega 2,66 miliona.

Duvan čvarci ušli u 50 pojmova po kojima se Srbija prepoznaje u svetu

Čvarci su, priznaje, postali dobar izvor zarade. 

Ukoliko uporedite raspon cena u unutrašnjosti, većim gradovima, i različitim mestima kupovine, možete i sami da zaključite da se na čvarcima može lepo zaraditi. Posebno ukoliko neko napravi ime i brend„, ističe jedan id proizvođača.

Ceo tekst Biznis i finansija možete čitati OVDE.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Nana 16.04.2023. - 11:55 pm

Priča bez utemeljenja. Ako se kod nas čvarci prave od svinja iz uvoza zašto, onda, svinjski but od te iste svinje košta tri puta manje od čvaraka? Jeste da se slanina u velikoj meri istopi prilikom pravljenja čvaraka, ali to je slanina lošijeg kvaliteta od one od koje se pravi sušena slanina, a čvarci su skuplji i od nje. Iz nekog razloga cena čvaraka je naduvana previše. Za razliku od ostatka sveta, mi čvarke, nekadašnju sirotinjsku hranu a sada čist luksuz, volimo da jedemo i visoka cena, za sada, prolazi. Dokle, videćemo.

Komentari su zatvoreni.