Hakerski napad na EPS: Otežan pristup portalu ‘Uvid u račun’

Od strane Ozon
0 komentar

„Elektroprivreda Srbije“ se oporavlja od nezapamćenog hakerskog napada, kripto tipa, koji ni na koji način nije ugrozio proizvodnju, niti snabdevanje električnom energijom, a nesmetano su se odvijale i sve aktivnosti trgovine električnom energijom uz poštovanje preuzetih obaveza, piše RTS

Elektroprivreda Srbije (EPS) suočava se s ozbiljnim izazovom nakon što je postala meta „nezapamćenog hakerskog napada“ tipa kripto, saopšteno je iz ovog energetskog preduzeća.

Iako su istakli da ovaj napad nije narušio proizvodnju električne energije niti snabdevanje istom, te da trgovina električnom energijom nije pretrpela zastoje, EPS je preduzeo sve potrebne mere zaštite kako bi sačuvao sistem i osigurao bezbednost podataka.

U cilju očuvanja bezbednosti, IT sistemi su trenutno van funkcije, dok IKT stručnjaci ne budu potpuno sigurni da je virus potpuno eliminisan. Ova situacija rezultovala je otežanim pristupom korisnicima portala ‘Uvid u račun’.

„Apelujemo na strpljenje korisnika portala ‘Uvid u račun’, budući da su preduzete zaštitne mere prouzrokovale poteškoće u pristupu. Radimo na rešavanju problema i nastojimo da portal bude ponovo dostupan što je pre moguće“, ističe se u saopštenju EPS-a.

Takođe, EPS je obavestio nadležne državne organe o ovom hakerskom napadu, pridružujući se sličnim incidentima u regionu. Nedavno je sličan problem zadesio i Holding Slovenske elektrane, slovenačku elektroprivredu.

Možda Vam se svidi i