Bez carine iz Kine solarni paneli, automobili, baterije…

Od strane Ozon
0 komentar

Srbija i Kina postigle su sporazum o slobodnoj trgovini, koji će rezultirati znatnim olakšicama u trgovini između ove dve zemlje. Prema informacijama objavljenim na kineskom portalu CGTN, a prenosi novaekonomija.rs, Srbija će biti oslobođena carina na uvoz različitih proizvoda iz Kine, uključujući solarnne panele, automobile, litijumske baterije, mehaničku opremu, vatrostalne materijale i određene poljoprivredne i morske proizvode. Ova odluka ima potencijal da pozitivno utiče na trgovinske tokove između dve zemlje i otvori nove mogućnosti za poslovnu saradnju.

Sporazum bi trebalo da stupi na snagu pre juna 2024. godine, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Sporazum o slobodnoj trgovini obuhvata širok spektar proizvoda, sa Srbijom koja će takođe biti oslobođena carina na izvoz određenih proizvoda u Kinu. Ovi proizvodi uključuju automobilske gume, vina, orašaste plodove, generatore i elektromotore. Očekuje se da sporazum stupi na snagu pre juna 2024. godine, a obuhvatiće čak 10.412 srpskih proizvoda i 8.930 kineskih.

Jedan od najznačajnijih aspekata ovog sporazuma je oslobađanje carina na uvoz telekomunikacione opreme iz Kine u Srbiju. Telekomunikaciona oprema čini veći deo kineskog izvoza u Srbiju, a vrednost ovog uvoza kontinuirano raste iz godine u godinu. Samo tokom perioda od januara do jula 2023. godine, Srbija je uvezla telekomunikacionu opremu iz Kine u vrednosti od 194,1 milion evra, što predstavlja skoro devet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Možda Vam se svidi i