VIDEO Završena sednica Kriznog štaba

Od strane Ozon
0 komentar

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je danas nešto nakon 15 sati.

Sastanak je zakazan nakon rekordno visokih brojki zaražnih kovidom. Srbija prva u Evropi po rastu broja novozaraženih u poslednjih sedam dana 

Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcnisali.

– Imamo 52,8 odsto punoletnih stanovnika koji su vakcinisani, ali bez onih 47 odsto ne možemo pobediti virus – istakla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

– Neko će da kaže da to nije neko veliko povećanje, ali bojimo se da je to početak nekog značajnijeg povećanja, naročito u Beogradu – upozorila je ona.

Pokazalo se, dodala je, da je bila ispravna odluka kada su odlučili da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta jer se zadržala stabilna situacija u školskoj sredini.

– Ovaj period je period slavlja, okupanja, moramo da budemo svesni da je virus tu, da smo detektovali prisustvo omikrona za koji je pokazano da se značajno brže širi – istakla je

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je neophodno nastaviti sa poštovanjem mera – nošenjem maski, ograničavanjem okupljanja…

„Razgovarano je o početku škole na nivou centralne Srbije. Škole u Vojvodini su već krenule sa radom, kao što znate“, rekao je Gojković.

Krizni štab je takođe doneo odluku da svi koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev, plate cenu PCR testa 6.000 dinara, umesto dosadašnjih 9.000, kao i da se smanji cena antigenskih testova sa 3500 na 1800 dinara.

Kada je reč o početku nastave u školama, Gojković je rekao da su najbliže rešenju da škola u celoj Srbiji počne kao što je već odlučeno za Vojvodinu – u osnovnoj školi neposredna nastava, a u srednjoj kombinovano.

Na osnovu istraživanja u svetu i uvida domaćih stručnjaka, doneta je odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge.

Skraćuje se vreme izolacije za zaražene sa deset na sedam dana, naveo je Gojković.

Možda Vam se svidi i