VIDEO: Osmoro uhapšeno zbog zelenaštva i pranja novca, stekli imovinu vrednu oko 5.000.000 evra

Od strane Ozon
0 komentar

Policija je, u nastavku akcije „Gnev“, uhapsila osam osoba zbog sumnje da su neovlašćenim kreditiranjem građana protivpravno prisvojile 500 miliona dinara.

Uhapšeni su po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu. MUP navodi da su uhapšeni S.N. (63), P.S. (75), К.V. (62), S.A. (62) i V.D. (40), koji se sumnjiče za pranje novca, M.D. (67), za pomaganju pri pranju novca, kao i M.Đ. (49) i D.B. (45), koji se terete za zelenaštvo i pranje novca. Кrivičnom prijavom biće obuhvaćene još tri osobe, od kojih se za dve intenzivno traga, dok je treća odranije u pritvoru.

Osumnjičeni se terete da su duže vreme pozajmljivali građanima novac uz visoku kamatu i obezbeđivali se upisom zaloga nad nepokretnostima. Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju da zajmovi ne budu vraćeni, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način oni su, kako se sumnja, stekli veliki broj nepokretnosti, a vlasnici stanova i kuća postali su i na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 407.300 evra, oko četiri kilograma zlatnog nakita, 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika. Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima na deviznim i dinarskim računima u bankama u iznosu od 644.806 evra, 100.684 dolara, 101.867 švajcarskih franaka i 6.966.014 dinara, kao i nepokretnostima – 47 stanova, 59 kuća, 10 lokala, 22 pomoćne zgrade, jedna stambeno-poslovna zgrada, garaža i oko 189 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta. 

Ukupna vrednost privremeno oduzete imovine u pretresima i imovine na koju je stavljena zabrana raspolaganja iznosi oko 5.000.000 evra. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužilaštvu.

Možda Vam se svidi i