Usvojene izmene Zakona o penzijskom osiguranju. Usklađivanje naknada penzionerima od januara 2023

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije usvojila je na sednici Predlog izmena Zakona o penzijskom osiguranju, kojim je predložena izmena načina usklađivanja visine penzija, kako bi rast penzija mogao bolje da prati rast zarada.

U zavisnosti od visine navedenog odnosa predlaže se da se penzije od januara naredne godine usklađuju na jedan od tri načina. Odnosno prema kretanju zarada, kretanju potrošačkih cena ili tako da se uzima u obzir polovina procenta promene zarada i polovina procenta promene potrošačkih cena, piše Biznis Telegraf.

Na ovaj način obezbeđeno je da rast penzija prati rast zarada u periodima kada je niže učešće rashoda za penzije i novčani iznos kao uvećanje uz penziju u bruto domaćem proizvodu, a u periodima kada je navedeno učešće veće obezbeđuje se zadržanje kupovne moći penzija njihovim usklađivanjem prema potrošačkim cenama.

Predviđeno je da se način obračuna procenta usklađivanja penzija određuje u zavisnosti od odnosa visine isplaćenih penzija i novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju prema visini BDP-a, saopšteno je iz vlade.

Podsetimo, Vlada Srbije je prethodno usvojila Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu. Kako je najavljeno, budžet će imati i štedljivu i razvojnu komponentu, i zasnovan je na tri stuba.

Možda Vam se svidi i