Pola milijarde bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća u 2022.

Od strane Ozon
2 komentari

Vlada Srbije je opredelila ukupno 500 miliona dinara bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okićnicom u 2022. godini. 

Pravo učešća na javnom konkursu, koji će raspisati Ministarstvo za brigu o selu, imaće supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednik/ca koji ispunjavaju sve propisane uslove za učešće. 

Maksimalni iznos predviđen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom je 1,2 miliona dinara.

Ukupna vrednost seoske kuće sa okućnicom, kako piše u programu, ne može biti veća od 1,2 miliona dinara. Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2022. godinu.Sredstva će dodeljivati Ministarstvo za brigu o selu, a ukupan iznos predviđen ovim programom je 500 miliona dinara. 

Koji su uslovi za dobijanje sredstava?

Prijavu na javni konkurs mogu podneti supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelj i mladi poljoprivrednik/ca. 

Neki od uslova koje moraju da ispune su da su punoletni i da su državljani Srbije, da nemaju navršenih 45 godina, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, da poseduju obavezno osnovno obrazovanje. 

Uslov je i da podnosioci prijave nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije (izuzev poljoprivrednog zemljišta), da nisu otuđili ili poklonili nepokretnost u prethodnih pet godina od dana objavljivanja konkursa, da nisu osuđivani i da protiv njih nije pokrenut krivični postupak, kao ni istraga.

Sve propisane uslove za učešće na javnom konkursu moraju da ispune oba supružnika, odnosno vanbračna partnera. 

Oni, kako se navodi, konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave, na čijoj teritoriji se nalazi seoska kuća sa okućnicom. Podnosioci prijave tu seosku kuću predlažu prilikom konkurisanja. 

Seoska kuća sa okućnicom može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima. 

U programu je naznačeno da bespovratna sredstva nisu namenjena za opremanje seoske kuće i okućnice, za porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje seoske kuće sa okućnicom, porez na imovinu, kao ni za troškove prikupljanja dokumentacije za prijavljivanje na javni konkurs i za građevinske radove za adaptaciju seoske kuće.

Javni konkurs sa detaljima prijave će, nakon stupanja na snagu Uredbe, raspisati Ministarstvo za brigu o selu.

Bespovratna sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava, do utroška budžetskih sredstava predviđenih za tu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine, piše u Programu. 

Program ima za cilj da smanji migratorna kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, da motiviše seosko stanovništvo da ostane na selu i da podstakne mladi da se vrate na selo, tako što će im biti rešeno stambeno pitanje. 

Za Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2021. godini izdvojeno je ukupno 686,5 miliona dinara, navodi se na sajtu Ministarstva za brigu o selu. 

Maksimalan iznos po prijavi isto je bio 1,2 miliona dinara i otkupljena je 651 seoska kuća sa okućnicom koje se nalaze u 100 jedinica lokalnih samouprava.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Sanela 24.01.2022. - 7:12 pm

Od kad pocinje prijava

Danijel 26.01.2022. - 10:33 am

Kako mogu ja da se prijavim?
Živi sa suprogom venčani smo..
Živimo u dedinoj kući…voleli bih da imamo svoj dom

Komentari su zatvoreni.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik