Pokrenut postupak: Dobavljači Epl proizvoda određivali cenu u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv firmi Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution iz Beograda.

Postupak je pokrenut zbog postojanja osnovane sumnje da one određuju cene Epl proizvoda u daljoj prodaji u Srbiji.

KZK je saopštila da su ove firme povezana privredna društva, te da su izvršeni nenajavljeni uviđaji na četiri lokacije. KZK navodi da je analizirala uslove konkurencije na tržištima mobilnih telefona i tableta, „smart“ satova, slušalica i bežičnih slušalica, „smart“ TV boksova i tastature i miševa, između ostalog i za proizvode brenda Epl.

„Uvidom u javno dostupne podatke, konstatovano je da su cene pojedinih proizvoda brenda Epl u Srbiji ujednačene kod posmatranih maloprodavaca proizvoda ovog brenda, i to bez obzira da li maloprodavci imaju određeni status Epl ovlašćenog prodavca ili ne, kao i bez obzira na kanal prodaje, odnosno da li se ista obavlja na klasičan način u maloprodajnim objektima ili preko onlajn prodaje“, navodi KZK. Uočeno je i da su cene proizvoda tog brenda više u odnosu na cene u zemljama u okruženju, zbog čega je Komisija osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije u vidu određivanja cena u daljoj prodaji. „Odnosno da društva Apcom Distribution i Apcom iz Mađarske određuju cene Epl proizvoda u daljoj prodaji“, navodi KZK. 

KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku, da im te podatke dostave.

Tanjug

Možda Vam se svidi i