Obustavljena potraga za crnim panterom kod Apatina, „klimavi“ dokazi da ga je uopšte i bilo

Od strane Ozon
0 komentar

Nakon višednevne pretrage Prigrevačke šume u okolini Apatina i Banje Junaković za crnim panterom, dronovi i termalne kamere koji su korišćeni spakovani su, a potraga je do daljeg obustavljena.

Prema izjavi pomoćnika pokrajinskog sekretara poljoprivrede za sektor lovstva Nemanje Ivanovića, potraga koju je on koordinisao u ovom momentu je suspendovana, iako su svi učesnici u njoj spremni da je nastave ukoliko se pojave novi dokazi o tome da se u ovom ataru nalazi divlja velika mačka.

Kako je Ivanović rekao, nakon detaljnog pregleda terena koji je trajao danima nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u ovom delu Podunavlja.

Nisu pronađeni relevatni tragovi na tlu, boravka i ishrane same zveri niti su prijavljena nova viđenja ovakve životinje, pa je osnovan zaključak da su pojedina svedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše „klimavi“ dokazi koji bi opravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme u potrazi za najverovatnije nepostojećom zveri. 

Ili je zver uznemirena potragom vrlo brzo otišla sa ovog terena, ili zapravo nije ni postojala, već se radi o uobrazilji očevidaca izazvanoj nedovoljnim poznavanjem ovakve životinjske vrste, smatraju stručnjaci palićkog Zoološkog vrta, koji će preventivno, baš kao i lovočuvari Javnog preduzeća „Vojvodina šume“ i pripadnici MUP Srbije, ostati u pripravnosti ukoliko bude potrebno da se potraga za crnim panterom nastavi.

Možda Vam se svidi i