Novo istraživanje: Vučić odnosi pobedu u prvom krugu, većina izlazi na izbore

Od strane Ozon
0 komentar

Aleksandar Vučić pobeđuje u prvom krugu predsedničkih izbora sa 60 odsto glasova, a Zdravko Ponoš osvojiće 18 odsto glasova, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove i Ninamedije.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je od 4. do 14. marta na uzorku od 1.228 ispitanika iz Srbije, bez Kosova i Metohije.

Prema rezultatima, ogromna većina ispitanika izlazi na izbore 3. aprila i tvrdi da svoje pravo glasa – koje je vrlo važno, redovno koristi.

Na osnovu odgovora opredeljenih glasača, u parlament ubedljivo ulazi SNS, prate ga koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, SPS i koalicija Moramo, dok je DSS na granici cenzusa. Više glasača smatra da izborni proces neće biti fer, a političarima i političkim strankama se ne veruje. Najpopularnije stranke među ispitanicima su SNS, SSP i SPS, kao i koalicija Moramo.  Od opredeljenih ispitanika, 57 odsto navodi da bi na parlamentarnim izborima glasalo za listu Srpske napredne stranke, 19 odsto njih navodi da bi glasalo za listu koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, za SPS 6,6 odsto, dok bi za koaliciju Moramo glasalo 5,7 odsto. Ostali odgovori su navođeni u manje od pet odsto slučajeva, samo je koalicija Nada oko cenzusa. Većina (86 odsto) ispitanika će izaći na izbore 3. aprila. Ukupno 68 odsto njih zna za koga će glasati (u većoj meri muškarci, najstariji, sa najviše završenom srednjom školom, stanovnici vangradskih naselja), a 18 odsto još uvek ne zna. Oko pet odsto ispitanih neće izaći na izbore, a devet odsto još uvek nije odlučilo. Skoro svi ispitanici (94 odsto) odgovaraju pozitivno na pitanje da li koriste ili su koristili svoje pravo glasa, dok 4,7 odsto odgovara negativno. Na predsedničkim izborima bi 60,2 odsto ispitanih glasalo za Aleksandra Vučića, dok bi za Zdravka Ponoša glasalo 18,4 odsto. Na trećem mestu je Milica Đurđević Stamenkovski sa 5,4 odsto. Ispitanici su podeljenog mišljenja kada su pitani da li će izbori biti fer i pošteni. Čak 41,7 odsto smatra da neće biti (u većoj meri žene, mlađi od 60 godina, oni sa najvišim obrazovanjem, stanovnici Vojvodine i Beograda, iz gradskih naselja), a 40,1 odsto da hoće. Nešto manje od petine (18,2 odsto) nije znalo da se izjasni. Nešto manje od polovine (48 odsto – u većoj meri ispitanici muškarci, najstariji, stanovnici vangradskih naselja, dok broj ovih ispitanika opada uz porast nivoa obrazovanja) veruje političkim strankama, 40 odsto im ne veruje, dok 12 odsto ne zna da se izjasni. Kada je reč o oceni rada članova Vlade Srbije, najveći broj ispitanih (28,8 odsto) smatra da svoj posao najbolje obavlja premijerka Ana Brnabić, dok je na drugom mestu ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koga je navelo 13,7 odsto ispitanih. Ukupno 7,3 odsto kaže da niko od članova vlade nije dobro radio svoj posao, navodi se u saopštenju Instituta za evropske poslove.

Možda Vam se svidi i