Karantin za bliske kontakte skraćen sa 14 na 10 dana

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji je skraćen karantin sa 14 na 10 dana, saopštio je Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

„Mera karantina u kućnim uslovima za sve identifikovane bliske kontakte COVID-19 slučajeva sprovodi se u trajanju od 10 kalendarskih dana od momenta poslednjeg kontakta. Nakon isteka 10 dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja“, navodi se u saopštenju Batuta.

Datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem je nulti dan. Karantin se može prekinuti nakon 7. (sedmog) dana uz negativan rezultat PCR testa urađenog o sopstvenom trošku. Uzorak za PCR test se može uzeti najranije 6. (šestog) dana od početka karantina. 

Svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka 14 dana od dana poslednjeg kontakta sa COVID-19 slučajem strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (nošenje zaštitne maske uvek kad se u zatvorenom prostoru boravi sa drugim osobama u istoj prostoriji, kao i na otvorenom ukoliko se ne može održavati odstojanje od najmanje dva metra od drugih osoba, pranje i dezinfekcija ruku, izbegavanje okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru).

 Od mere karantina nakon bliskog kontakta sa COVID-19 slučajem su izuzete sve osobe koje ispunjavaju najmanje jedan od sledećih kriterijuma: dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine, dokaz o preležanoj zaraznoj bolesti COVID-19 u vidu pozitivnog REAL TIME PCR testa na SARS-CoV-2 ili testa za detekciju antigena SARS-CoV-2, ne mlađeg od 14 i ne starijeg od 210 dana od dana uzorkovanja.

Možda Vam se svidi i