Igor Šivoljicki: Smirenost, mudrost, upornost i elegancija – Savate

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica je grad koji može da se pohvali zavidnim rezultatima u svim sportovima. Godinama unazad Sremska Mitrovica proizvodi i šalje u Svet vrhunske sportiste kako iz fudbala, košarke, odbojke, atletike pa tako i do francuskog boksa, savate boksa, ili jednostavnije rečeno – kikboks sa par izmena.

Sa odličnim rezultatima u prethodnim godinama, može se pohvaliti i Savate boks. Iako se o ovom sportu ne piše mnogo, klub u Sremskoj Mitrovici  je od 2011. godine iznedrio četiri reprezentativca, vicešampiona sveta, vicešampiona Evrope, prvaka Balkana i Svetski kup.

Reč je o Savate boks klubu “Spartak” i njegovom treneru Igoru Šivoljickom, u našem gradu poznatijem kao “Gile”.

Klub je osnovan 2011. godine sa namerom da u ovaj sport uključi što više dece i da Sremsku Mitrovicu upozna sa francuskim boksom.

Trener Igor Šivoljicki pre početka svoje trenerske karijere je bio dugogodišnji sportista i osvajač raznih medalja i prestiža, bio je aktivan takmičar od 2006 do 2015 godine, dva puta je bio vicešampion sveta, dva puta Evrope, kao i prvak države.

Koji je razlog zašto ste vi počeli da se bavite ovim sportom?

“Prvenstveno sam igrao fudbal, kao i većina dece u našoj državi i u svetu. Igrom slučaja, par drugara iz naselja su krenula na kikboks, pošao sam sa njima i tu sam se pronašao, takmičio sam se dugo godina. Na insistiranje mog trenera i još nekih ljudi, tražili su da otvorim svoj klub.”

Da li je ovo težak sport, kakve ste treninge i imali i da li ste se odricali?

“Svaki sport je težak na svoj način, jako je teško to upoređivati, između savatea i kikboksa na primer je jako mala razlika svega u opremi i par izvođenja udaraca. Svaki sport zahteva izuzetno odricanje, veliki trud, energiju ali ono što je glavno jeste da morate da volite sport. Pojave se talenti koji nemaju trud, rad, rezultat, ne može nijedan dobar trener i nijedna sala da vam pomognu ako vi ne želite.”

Da li za ovaj sport čovek mora biti mentalno jak s obzirom na mogućnost povređivanja?

“Generalno kao neko ko se bavio i fudbalom i savateom, mogi reći da sam više povreda imao na fudbalu. Vi ovde očekujete da će vas neko udariti, na fudbalu ne, imate neku dozu slobode i opuštenosti i tada se dešavaju povrede. Ukoliko u svaki meč uđete maksimalno fokusirani povrede su minimalne.”

Da li je ovaj sport lakši jer ste sami u ringu ili su lakši grupni sportovi?

“Zavisi sa koje strane gledate, meni je mnogo teže da gledam svoje borce kako se bore nego ja sam da se borim, generalno i grupni i pojedinačni sport su teški. Možda jer su dva čoveka u ringu pa nosite sami teret tokom meča i posle meča, a ovde nosite teret sa ostatkom ekipe pa neko može da popravi vašu grešku koju ste napravili.”

Kakva je bila vaša tranzicija u trenerski posao, da li je trenerski posao teži od takmičarskog?

“Podjednako nije, skroz su drugačiji uglovi i gledanja. Dok sam se borio gledao sam samo sebe, moje je bilo samo da treniram i da slušam. Sada kada sam trener, razmišljam o njima, njihovim treninzima, mentalitetu, tome kako će oni da odrade meč, kada sednem u ugao imam veću tremu nego oni.”

Postoji li razlika u deci danas i pre?

“To je često pitanje, deca nisu mekša nego imaju mnogo bolje uslove za trening i mnogo više im popuštamo, kod nas dolaze deca koja to vole. U vreme društvenih mreža, dođe dosta njih koji u salu uđu samo da bi se fotografisali, takvu decu prepoznate, kroz ovaj klub je prošlo dosta dece ali oni koji vole su ostali.”

Koliko klub ima članova, koliko se njih takmiči?

“Trenutno je u klubu 25, aktivnih je 15, ostalih 10 su rekreativci, osam takmičara je u našem klubu od kojih je jedan u reprezentaciji i očekujemo od još jednog takmičara da potencijalno uđe u reprezentaciju. Izlazili smo sa podmlađenim sastavom i sada se naziru rezultati.

Šta roditelji najčešće pitaju kada dovedu svoje dete na trening?

“Da li će to puno da boli i da li će odmah da radi sparing, to su prva pitanja. Odgovor na ta pitanje je da dete neće odmah ići u ring, sve ide postepeno, prvo školica, džak, ostali treninzi. Mi decu do 18 godine ne dajemo na full contact nego na takozvani ”aso“ ili ”kick light“ gde su udarci lagani i mekani, deca tada stiču iskustvo i da znaju šta ih čeka. Mnogi to zameraju, sve je deo treninga, rade se i malo tvrđe, kod nas svi su pripremljeni za sve, ali od 18 godine oni donose odluku. Oni koji žele da rade full contact mi se posavetujemo sa roditeljima i ako se oni slažu mi dozvolimo.”

Trener je prokomentarisao i problem koji se javlja sve češće, momci koji dolaze u salu, ostaju neko vreme dok ne nauče “osnovno” i onda sve to koriste na nekim mestima koja nisu ring.

“Decu primite podjednako, vremenom pročitate i vidite ko je kakav i ko je za šta sposoban. Kod nas nema pardona, nikada nije bilo problematičnih ljudi, kada primetimo, mi se najuljudnije zahvalimo, imamo pravila, ko ne može da se složi, ode.” zaključio je trener “Spartaka” Igor Šivoljicki.

Pročitajte o zanimljivostima iz sveta savate boksa, i saznajte gde se sve savate pojavljuje.

– Na prvom Ultimate fight turniru, nizozemski prvak u savate boksu Gerard Gordeau pobedio je sumo borca i američkog kick-boksača.

-Savate je poznavao Batroc Leapera- neprijatelj strip junaka “Captain America“.

– U epizodi “Let 714“ serije “Tintinove avanture“, prof. Calculus spominje starog savate borca.

-Savateom se služi filmski lik Arsen Lupin u istoimenom igranom filmu. Savate se viđa i u seriji “Tigrova brigada’.

-Crtani junak Ben 10 u epizodi “Alien Force“ praktikuje savate prilikom probijanja torbe.

-U filmu “Kiss the Dragon“ gde glavnu ulogu igra Jet Li, savateom se služe francuski antagonisti i policijski službenici.

-U seriji “X-men“, lik Gambit upotrebljava savate kao osnovni stil borbe.

-Na programu History Channel  prikazana je televizijska serija “Human Weapon“ (Ljudsko oružje), gdje Bill Duff i Jason Chambers putuju u Francusku i upoznaju savate borca Gilles Le Duigoua koji ih upoznaje sa osnovnim tehnikama te veštine.

-Savate se spominje u knjizi Roberta Heinleina “Starship Troopers“.

-Oliver Grune igra glavnu ulogu u filmu “Savate“ koji je snimljen 1995. godine.

-U kompjuterskoj igri “Street fighter III“, lik Remy koristi savate kao svoj stil borbe.

– U japanskom stripu “Medaka Box“ glavni protagonist koristi savate koji je naučio od svoje majke.

– U filmu “Matrix“, savate je jedna je od borilačkih veština koje Neo koristi.

Bodirogić Rajko

Možda Vam se svidi i