FOTO, VIDEO: Ovo su novi pozornici koji će patrolirati ulicama gradova u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas sa 228 pripadnika MUP-a koji su u Beogradu angažovani kao pozornici, među njima je 170 novih pozornika koji su krajem prošle godine završili obuku u Centru za policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, a 1. januara stupili na svoju prvu dužnost.

Foto MUP

Ministar policije Aleksandar Vulin zahvalio im se što je njihov izbor bio da rade kao policajci u zajednici, da budu sa onima kojima je pomoć potrebna svakog dana. 

„Vama se neće obraćati najjači, vama će se obraćati najslabiji, i neka vas baš to učini jakim. Vi ste tu za svakodnevnu muku, za ono zbog čega drugi često okrenu glavu. Vi ste tu da pomognete nekom starom, nekom mladom, vi ste tu da ohrabrite i da pomognete, da vratite poverenje običnog čoveka u državu, da kada vidi unuiformu policije, da se od nje ne sklanja već da joj se približava, jer je ponosan i siguran da onaj koji iza te uniforme diše jeste vredan svakog poštovanja i poverenja“, rekao je, između ostalog, Vulin. 

U Policijskoj upravi za grad Beograd poslove policajca u zajednici – pozornika do sada je obavljalo 58 policijskih službenika, a od 1. januara im se pridružilo još 170 mladih kolega koji su završili osnovnu policijsku obuku u Centru za obuku u Sremskoj Kamenici. 

Centar je, po prvi put, polaznike osposobljavao za rad na mestu pozornika pa su kandidati u toku obuke prošli specifične module u oblasti rada policije u zajednici, problemski orijentisanog rada i veština komunikacije i stekli potrebna znanja i veštine neophodne za obavljanje svog posla. 

Policajac Aleksandar Popović iz PS Vračar, koji već nekoliko godina radi kao pozornik, kaže da je suština njihovog posla da slušaju građane i u pravom smislu te reči budu njihov servis. 

„Naš posao je da uočimo i identifikujemo problem u zajednici a zatim i da ga rešimo. To ne bismo mogli da nemamo podršku građana, da nam se oni ne obraćaju sa problemima koje imaju, da nemaju poverenja u nas. Policajci u uniformi koji su u pešačkim patrolama pružaju građanima osećaj sigurnosti i razvijaju dobar odnos, odnos poverenja, između građana i policije. Da bismo bili što efikasniji, bitno je da dobro poznajemo specifičnosti lokalne zajednice za koju je svaki pozornik zadužen i da na probleme reagujemo u njihovoj početnoj fazi kako bi sprečili veće posledice“, rekao je pozornik Popović.

Policijske poslove „policajca u zajednici“ u Srbiji je, do kraja prošle godine, obavljalo 390 policijskih službenika, a od 1. januara poslove policajca pozornika obavljaće još 400 policijskih službenika, koji će biti raspoređeni u svim većim gradovima u Srbiji.

Možda Vam se svidi i