Danas vanredna sednica Vlade Srbije

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sednici Vlada Srbije na poziv premijerke Ane Brnabić na kojoj će podneti izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM.

Na sednici Vlade koja počinje u 10 časova u Palati Srbija predsednik Vučić podneće izveštaj o razgovorima sa predstavnicima Srba sa KiM, koji su najavili povlačenje iz svih prištinskih institucija zbog poslednjih poteza premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

 Odnosi Beograda i Prištine ušli su nakon niza tenzija u novu, riskantnu fazu u kojoj više nijedan potez ne može biti potpuno isključen, upozorili su sagovornici Euronews Srbija.

Potez Prištine, koji je samo poslednji u lancu eskalacija, da suspenduje regionalnog komandira za Sever Nenada Đurića bio je inicijalna kapisla za niz unutrašnjih, ali i spoljno-političkih aktivnosti u Beogradu i među Srbima na KiM koje bi trebalo da se odigraju u narednih 24 sata i praktično da daju odgovor na otvoreno pitanje o daljim koracima i razvoju situacije. 

  Istovremeno očekuju se i odluke Srba na severu Kosova i Metohije. Lider Srpske liste Goran Rakić rekao je da će danas imati sastanak sa svim rukovodiocima institucija na severu i da će doneti odluke.

On je za nedelju najavio i prvi protest.   Nakon toga predsednik Vučić sastaće se sa ambasadorkom Kine Čen Bo, a potom i sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom. 

Predsednik Srbije sastaće se u Patrijaršiji sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom SPC. Vučić će patrijarha i Sinod upoznati sa najnovijom situacijom na Kosovu i Metohiji. Taj sastanak je zakazan za 13 sati. Vučić se juče sastao u vili „Bokeljka“ sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. 

Vučić je otkazao sve posete u inostranstvu i izvinio se predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju zbog otkazivanja prisustva na velikom skupu COP 27, koji se održava u Šarm el Šeiku od 7. novembra.  Prethodno je najavio je da će se u subotu, nedelju ili ponedeljak obratiti građanima i objaviti mnoge detalje iz razgovora sa evropskim čelnicima i upoznati ih sa svim pritiscima i licemerjem.

Najavio je da će tada reći kakve odluke će doneti, kao i šta će se raditi kada je reč o energentima, hrani, ali i drugim pitanjima.

Možda Vam se svidi i