Više od 50.000 firmi dobilo subvencije za fiskalne kase

Od strane Ozon
0 komentar

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, trebalo bi da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji.

To je izjavio danas ministar finansija Siniša Mali predstavljajući poslanicima u Skupštini predlog ovog zakona.

„Mi imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije a to je najsigurniji i jedini mogući održivi nacin rasta nase ekonomije. Ovaj zakon je važan, jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim instituicujama koje garantuju sigurnost ulaganja, s druge strane, i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama“, pojasnio je Mali.

Kao važne je naveo četiri činjenice od kojih je prva to što on podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

„Drugo je to što se njime stvaraju uslovi da se povežemo sa Juroklirom, koji je najveći sistem na osnovu koga se trguje akcijama ili hartijama od vrednosti, a treće što se omogućava veći i širi dijapazon instrumenata koji će biti na raspolaganju privredi u smislu obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja“, naveo je ministar.

Istakao je da je predlozeni zakon usklađen sa međunarodnim standardima što investitori zahtevaju da bi ulagali u našu zemlju a takođe i da je usklađen sa normativima Evropske unije, što je prema rečima ministra Malog, jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF-om da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije.

Mali je predstavio i predloge izmena zakona o e fakturama, drugoj garantnoj šemi.

On je kazao da je više od 50.000 firmi dobilo subvencije za nabavku fiskalnih kasa za prelazak na novi sistem efiskalizacije.

Mali je u Skupštini Srbije rekao da je za to utrošena milijarda i po dinara i da je privrednicima na raspolaganju već više od 50 softvera.

On je pozvao privrednike da se javljaju za novac koji država daje za prelazak na novu fiskalizaciju, a on se sastoji od 100 evra po uređaju i 100 evra po prodajnom mestu.

Možda Vam se svidi i