„Tek smo na početku, EPIDEMIJA SE UBRZAVA“: Dr Janković upozorava da nemamo dovoljno epidemiologa da isprate kontakte JER IH IMA PREVIŠE

Od strane Ozon
0 komentar

Član Kriznog štaba dr Srđa Janković rekao je da ne može tako lako da se prate kontakti zaraženih „jer ih ima previše“, a epidemiologa tek nešto više od stotinak u celoj zemlji.

On je objasnio da sada već nemamo dovoljno epidemiologa koji bi ispratili svaki kontaktak svakog zaraženog jer je broj preveliki. Kako kaže, kada je bilo manje zaraženih, lanac sumnjivih kontakata je bilo mnogo lakše proveravati.

– Suština je praćenje toka epidemije, svakako će doći do trenutka kada nećemo moći da pratimo svaki kontakt i to je već sada, ne možemo to da ispratimo, kada je bilo manje slučajeva mogli smo – rekao je on gostujući jutors na N1.

Janković je objasnio i da u Srbiju niko ne može ući bez popunjenog formulara i prijave, a epidemiolozi ih prate kao i kontakte zaraženih.

„Tek smo na početku trećeg talasa“

Imunolog je rekao i da smo tek na početku trećeg talasa, a epidemija počinje da se ubrzava.

– Imamo veliki broj oboleih, a ovo se ubrzava i tek smo na početku. Ipak, dobro je što još ovo možemo da usporimo. Naš zajednički cilj treba da bude da usporimo epidemiju tako što ćemo poštovati mere – rekao je imunolog.

S obzirom na broj oboleilih koji je juče probio sve crne rekorde, da li će biti novih mera i koliko će one drastične biti, Janković je odgovorio da se sadašnje mere moraju u potpunosti da se poštuju i da je tu ključ za rešavanje epidemije.

Dr Janković za ranije zatvaranje lokala

– Mi već na snazi imamo neke mere, ma koliko one zvučale mizerno, one su ključne za sprečavanje epidemije. Ove sad mere mogu da se pooštre malo u smislu ranijeg zatvaranja lokala – rekao je dr Janković i dodao da i to nebi značilo ništa ukoliko se striktno ne poštuju.

On je rekao i da nije sramota priznati da jedan deo društva ne prepoznaje opasnost kao i da neki deo sistema ne funkcioniše kako treba.

– Zavisi od svih nas i sprovođenja mera. Svi zajedno moramo da radimo na tome da spasemo što više života. Nije sramota priznati da jedan deo građana ne prepoznaje opasnost i to je uvek tako i svuda. Neki delovi sistema su zakazali kao i u svakom sistemu neki delovi zakažu, ali to se svuda dešava, pa čak i Nemačka koja važi za neki uređen sistem – rekao je on.

Ambis pa mere?

Na pitanje zašto već sada nemamo strože mere i zašto je predsednik Srbije najavio policijski čas tek kada dođemo „do ambisa“, dr Janković odgovara ponovo da se mere moraju poštovati, „kako se do tog ambisa ne bi došlo“.

– Hajde da ne dođemo do ambisa, sa tačke gledišta epidemiologa nama nije cilj da plašimo ljude, nama je cilj da ne razmatramo tako drastične mere – rekao je on.

Tok razgovora je nastavljen u pravcu zašto smo proletos imali drastičnije mere kada smo imali manji broj zaraženih.

– Inicijalno je imalo smisla prvi udar dočekati ga drastičnim merama, ali kako je to potrajalo mesecima, nije rizik samo po ekonomiju, već i po zdravlje i psihološki uticaj. Bio je početak, nismo ni znali koliko će trajati, nadali smo da ćemo obezglavati virus tada. Bilo je naznaka da je to moguće. Ali virus je nepredvidiv, imali smo jedan relativno jak talas preko leta, i sada ovaj jesenji, ali mi ne smo sebi da dozvolimo luksuz da život stane – objasnio je dr Janković.

Novinarka N1 upitala je imunologa o odgovornosti Kriznog štaba za mere koje su trenutno na snazi i njihovo sprovođenje, na šta je Janković rekao da „nije poenta u prebacivanju loptice odgovornosti sa jednih na druge, već u tome da se mere same po sebi poštuju i da to treba da važi za svakog pojedinca u državi“.

On je naglasio i da je odgovornost Kriznog štaba da donosi optimalne predloge u skladu sa situacijom i dodao da ne postoje bilo kakvi pritisci na Krizni štab.

Janković je rekao da će mere možda biti strože ali da to zavisi od razvoja situacije, za sada treba da se pridržavamo sadašnjih mera.

– Sad već preporučujemo da se radi od kuće ko god može. Za sada u školama se kovid pokazuje sporadično, to da li će školstvo celo preći na onlajn zavisi od toka situacije – zaključio je on.

blic.rs

Možda Vam se svidi i