STIŽE MINIMALAC Evo kada na račune leže 30.022 dinara

Od strane Ozon
5 komentari

Zaposleni širom Srbije mogu već 6. maja, na svojim računima, očekivati minimalac od 30.022 dinara. Iako su prve informacije bile da će država minimalac uplatiti do 10. maja, juče je zvanično potvrđeno da se da isplatom kreće pet dana ranije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče da će se do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na državnu pomoć, nakon čega će odmah krenuti i isplata minimalca na namenske račune poslodavaca. Odmah po uplati, poslodavci će moći da isplate zaposlenima ovu minimalnu zaradu. Ona iznosi tačno 30.022 dinara.

Kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i mogućnost da poslodavci novac ne daju radnicima, država će minimalac uplatiti na novootvorene namenske račune poslodavaca sa kojih novac mora da bude isplaćen radnicima. Novac sa ovog računa nemoguće je prebaciti na redovne račune firme.

Država je predvidela, i da ukoliko poslodavac ne utroši dobijen novac, ta ista sredstva mora da vrati u državni budžet.

Podsetimo, država je nedavno u sklopu ekonomske pomoći privredi, donela odluku da svakoj kompaniji, za svakog radnika, isplati po 30.022 dinara tokom tri meseca.

CIlj države je da na ovaj način svakom radniku obezbedi bar minimalac, a da li će poslodavac dobijeni novac dati kao dodatak na platu ili ne, njegova je volja, pre svega mogućnost u momentu kada cela privreda gotovo da stoji.

Ko ima pravo na minimalac?

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti nešto manje od 91.000 dinara, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo.

Na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni, u prevodu oni koji ne rade na crno. Minimalac će biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Pavilo jeste da je firma u kojoj rade osnovana pre 15. marta ove godine, kao i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

You may also like

5 komentari

Branka 24.04.2020. - 8:44 am

Da dobicu minimalac samo 30000. A pitanje glasi od koga od firme ili drzave? Jer kako sam shvatila da sam cu dobiti od firme, a od drzave sarenu lazu

Bojan 25.04.2020. - 10:37 pm

A mi koji smo radili kao crnci svo ovo vreme dobi cemo supalj nos, sve ce to poslodavci da pokupe i tako da su na dobiti na obadve strane.

Milica 26.04.2020. - 11:07 pm

Ja sam porodilja da li imam prava

Jenny 26.04.2020. - 9:21 pm

A trudnice i porodilje,jel mi imamo pravo na minimalac ovaj?

Rale 26.04.2020. - 11:08 pm

Da li i ja kao porodilja imam pravo

Komentari su zatvoreni.