Srbija spremna da 18. maja pokrene avio-saobraćaj

Od strane Ozon
0 komentar

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija spremna da otvori i pokrene avio-saobraćaj 18. maja, uz napomenu da će to zavisiti od ostalih zemalja Evropske unije i od toga kada ostale države dozvole letove sa svojih aerodroma.

Mihajlović je, gostujući u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS), istakla da mi nismo zatvarali aerodrome, već su svuda bile ukinute redovne avio-linije, i podsetila na to da je beogradski aerodrom bio otvoren sve vreme vanrednog stanja jer smo dopremali humanitarnu pomoć i vraćali naše građane iz drugih država.

Naš je predlog da se putnički avio-saobraćaj otvori 18. maja i da letovi sa Aerodroma „Nikola Tesla“, kao i aerodroma u Nišu i Кraljevu, pokrenu tada. Međutim, ukoliko se Evropa ne otvori do ovog datuma, neće ni Srbija, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, sve što Srbija radi u međunarodnom saobraćaju mora biti usklađeno sa drugim državama.

U Evropskoj uniji, kako je ukazala, i dalje nema jasnog dogovora oko otvaranja granica. Кada se Evropa otvori, i mi ćemo. Mi smo spremni, ali moramo da iskoordiniramo aktivnosti sa svetom.

Srbija se polako otvara i vraća normalnom životu, ali opasnost nije prošla i zato apelujem na građane da budu oprezni i odgovorni jer moramo da naučimo da živimo sa virusom oko nas, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da je u vreme epidemije jedna od osnovnih mera bila da se zaustavi prevoz putnika, ali da se sada mere postepeno relaksiraju, te da se sledećeg ponedeljka, 4. maja, otvara međugradski saobraćaj, dok će gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu krenuti 8. maja.

Saobraćaj će se fazno vraćati jer je javni saobraćaj važan za ljude koji počinju da rade. Važno je da znamo da ovo nije samo zdravstvena, već i ekonomska kriza, te da je neophodno da se polako vratimo normalnom životu, istakla je Mihajlović.

S druge strane, kako je naglasila, teretni saobraćaj funkcioniše sve vreme trajanja epidemije i to će nam mnogo pomoći da ekonomski preživimo krizu.

Mihajlović je dodala da se, u skladu sa preporukama lekara, pripremaju protokoli i pravila za funkcionisanje javnog saobraćaja, ističući da će postojati tačno odvojen prostor između vozača i putnika.

Prema njenim rečima, gledaće se i prostor u autobusu i vozu jer je suština da i dalje nema bliskog kontakta među građanima, koji će morati da nose zaštitnu opremu.

Možda Vam se svidi i