Smanjen broj ocenjivanja potrebnih za zaključnu ocenu

Od strane Ozon
0 komentar

Izmene Pravilnika o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama stupile su na snagu.

Novina je da nema donje granice koliko ocena učenik treba da dobije u toku polugodišta, pa je moguće da đak iz nekog predmeta bude ocenjen samo jednom i da se na osnovu te ocene izvede zaključna.

„To znači da u ovom trenutku, kada se nastava ne organizuje neposredno u školi, već se realizuje putem učenja na daljinu, učeniku se može zaključiti ocena iako ima manji broj ocena nego što je ranije bilo propisano pravilnikom“, kaže državni sekretar u Ministarstvu prosvete Dušan Kićović.

Napominje da je većina učenika dobila najmanje po jednu ocenu do uvođenja vanrednog stanja i da će do kraja godine biti prilike da dobiju bar još jednu ocenu. Iz Ministarstva navode da đaci iz srpskog i matematika svakodnevno imaju obavezu da rade domaće zadatke, a samim tim mogu da dobiju i po dve ocene.

Iz predmeta čiji je nedeljni fond jedan ili dva časa, nastavnici mogu u dnevnik da upišu jednu do dve ocene do kraja školske godine. Ističu da nastavnici mogu da ocenjuju aktivnost učenika, domaće zadatke, provere znanja.

Autor: Tanjug

You may also like