Privremeno ukidanje „zelene karte“

Od strane Ozon
0 komentar

Zelena karta, predmet želja miliona ljudi koji bi želeli da se nastane u Americi, ostaće njihov neispunjeni san bar još dva meseca, a verovatno i duže. „U svetlu napada nevidljivog neprijatelja, kao i potrebe da se zaštite radna mesta naših velikih američkih građana, potpisaću izvršnu naredbu o privremenoj obustavi imigracije u SAD“, napisao je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp na svom Tviter nalogu.

Prema njegovim rečima, država će ovom obustavom imigracije pomoći da nezaposleni Amerikanci imaju prioritet po pitanju radnih mesta kad se SAD ponovo otvore. „Bilo bi pogrešno i nepravedno za Amerikance koji su otpušteni zbog epidemije virusa da budu zamenjeni novom imigrantskom radnom snagom koja dolazi iz inostranstva. Prvo moramo da se pobrinemo za američke radnike“, istakao je Tramp.

Prema podacima koje je iznelo američko Ministarstvo rada 16. aprila, za četiri nedelje trajanja vanrednog stanja 22 miliona Amerikanaca prijavilo se na biro za nezaposlene i tražilo novčanu pomoć, što nije zabeleženo od 1929. godine i Velike depresije. Međutim, pandemija je u punom jeku u SAD i to sigurno nisu konačni rezultati njenog uticaja na tržište radne snage u ovoj zemlji.

CNN navodi da će uredba biti na snazi 60 dana i odnosiće se na ljude koji traže stalno prebivalište u Sjedinjenim Državama, kao i da je reč o simboličnom činu američkog predsednika, u okviru predsedničke kampanje, pošto je pitanje imigracije jedan od Trampovih aduta u trci za novi mandat. 

Taj „simbolični čin“ će ipak uticati na živote mnogih. Zelena karta je san za sve koji žele da žive u Americi, a nisu rođeni u toj zemlji. Ona daje svom vlasniku sva prava koja imaju državljani SAD osim prava glasa, a posle pet godina omogućuje i dobijanje državljanstva i američkog pasoša. Prošle godine je zelenu kartu dobilo oko milion ljudi.

Donald Tramp je najavio da će razmotriti i produženje važenja uredbe posle dvomesečnog perioda.

Vreme

You may also like