Privrednici predlažu isplatu minimalca još tri meseca, ali samo za određene sektore

Od strane Ozon
1 komentar

Privrednici u Srbiji predlažu da se u drugom krugu pomoći još tri meseca nastavi sa isplatom minimalne zarade za radnike i da mirovanje otplate kredita ostane na snazi, ali samo za najugroženije sektore.

Kako piše „Politika“, predsednik poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić rekao je da se definitivno zna da neće biti skorog oporavka privrede i da će kriza potrajati. On smatra da bi novi paket mera trebalo da bude na nivou prethodnog, ako bude novca i da je neminovnost da će sve države povećati javni dug.

Drakulić je dodao i da bi trebalo da se nastavi sa pokrivanjem još tri minimalca i dodatnim moratorijumom na otplatu kredita, ali da to u drugom krugu dodele pomoći bude selektivnije.  Kada je reč o kreditima za likvidnost, Drakulić kaže da su oni uglavnom korišćeni za reprogramiranje dugova, i to dobrih firmi. 

Predsednik ITM sistema Toplica Spasojević, navodi da su prethodne mere dale dobre rezultate i saglasan je da pri kreiranju novog seta treba da se bude selektivniji. On predlaže da odlaganje poreza i doprinosa na zarade i isplata minimalca za radnike bude usmerena samo na najugroženije kategorije i izvozno orijentisane sektore.

Takođe, smatra da bi Narodna banka trebalo da produži moratorijum u otplati kredita, ali samo onima kojima je to neophodno, kao što su hotelijeri. Kako kaže, nije realno da se ništa ne vraća i novi set mora bi trebalo da se odnosi na naredna tri meseca.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije poručuje da je Vlada Srbije ovom udruženja obećala da će uskoro izaći sa novim setom mera. I on je stava da se pomoć u vidu pokrivanja minimalne zarade zaposlenih pokazala kao uspešna, ali smatra da su se za pomoć prijavljivala i ona preduzeća koja su mogla da prežive i bez nje.

Kako kaže, pomoć se kao neophodnost nameće turizmu, ugostiteljstvu, dok su trgovci hranom dobro poslovali u prethodnom periodu.

Autor: Politika

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Dzordz 07.07.2020. - 8:25 pm

Svaka cast tebi. Ja mojih 15 radnika otpustam u oktobru i onako su pricali kako je drzava njima dala pare. Jer je tako Mali rekao. Zato cu Malom od Oktobra prepustiti moje radnike da se on brine o njima. A svoj posao prebaciti u zemlju Eu. I ne moraju prosiriti mere. U Austriji produzili pomoc jos 9 meseci preduzecima. A Srbija jedva i 3 meseca zato vracamo radnike.da sam znao i pre 3 meseca bi to uradio.

Komentari su zatvoreni.