Preminula Neda Arnerić

Od strane Ozon
0 komentar

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života.

Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade. Neda Arnerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i imala je bogatu glumačku karijeru. Iza sebe je ostavila brojne uspešne i zapažene uloge.  Njen prvi film, „San“ iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom film „Ko to tamo peva“ gde je tumačila ulogu mlade. U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima „Višnja na Tašmajdanu“, „Užička republika“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“, „Varljivo leto ’68″… Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu – zahvaljujući blokbasteru „Tri karte za Holivud“ i televizijskoj seriji „Policajac sa Petlovog brda“.

Za ulogu Delfine, u filmu „Ispravi se, Delfina“ reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je „Srebrnu arenu“ na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada „Carica Teodora“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.  Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju „Atrijum“ u Beogradu. Dobitnica je „Zlatne arene“ na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu „Haloa – Praznik kurvi“, reditelja Lordana Zafranovića. Dobila je i nagradu „Pavle Vuisić“ za životno delo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je „Plaketu Jugoslovenske kinoteke“.

Autor: RTS, 021

Foto: youtube/printscreen

You may also like