Preminula Neda Arnerić

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života.

Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade. Neda Arnerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i imala je bogatu glumačku karijeru. Iza sebe je ostavila brojne uspešne i zapažene uloge.  Njen prvi film, “San” iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom film “Ko to tamo peva” gde je tumačila ulogu mlade. U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68″… Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu – zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”.

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.  Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu. Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa – Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića. Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno delo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je “Plaketu Jugoslovenske kinoteke”.

Autor: RTS, 021

Foto: youtube/printscreen

You May Also Like