Sremska Mitrovica – U zemljama Evopske unije ove sezone 31 smrtni slučaj dovodi se u vezi sa groznicom Zapadnog Nila, dok prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na teritoriji naše zemlje nije registrovan potvrđen slučaj obolevanja od ove bolesti.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, od prvog dana juna meseca na teritoriji 11 gradova Republike Srbije, sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u populaciji komaraca.

Na osnovu izveštaja Zavoda od početka sezone do 1.10.2020. godine prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa različitih lokacija na teritoriji Subotice, Sombora, Paraćina, Zrenjanina, Pančeva, Кraljeva, Palića, Apatina, Novog Sada, Požarevca i Beograda.

Do 8. oktobra u zemljama Evropske unije (EU) u humanoj populaciji prijavljeno je 285 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i to u: Grčkoj (135), Španiji (75), Italiji (54), Nemačkoj (12), Rumuniji (šest) i Mađarskoj (tri).

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Republike Srbije krajem jula meseca 2012. godine. U periodu od 2012. do 2019. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 1016 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni vektor, odnosno prenosilac je Culex pipiens, vrsta komarca koja jeo domaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. Slepi domaćin i infekcija virusom Zapadnog Nila se sa njega dalje ne prenosi.

Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Кod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedini hosoba (<1%), dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremor i konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Da bi slučaji nfekcije virusom Zapadnog Nila biopotvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningo-encefalitis), neophodno je da se potvrdi prisustvo odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.

Možda Vam se svidi i