Mali: Penzionerima od 15. maja 100 evra, ostali građani telefonski da potvrde da li žele novac

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će danas na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ekonomske mere, kao i uredbu o dodeli 100 evra svakom građaninu Srbije, piše nova.rs.

Kako je objasnio penzionerima će novac biti automatski uplaćen dok će svi ostali punoletni građani imati mogućnost da se izjasne da li žele novac. 

“Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra”, rekao je on za TV Pink.

Ministar finansija je dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć. Kako je dodao Srbija je gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna.

“Ceo svet se suočava sa najvećom ekonomskom krizom ikada, mi smo izašli sa jakim, snažnim i sveoobuhvatnim merama podršci privredi”, rekao je on za televiziju Pink.

On je rekao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara.

“ To je polovina našeg godišnjeg budžeta.Samo šest zemalja izašlo sa takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija možda još neka zemlja i Srbija”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, država je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

“Ne bi bilo šanse da te mere nismo sproveli i reforme, da imamo snagu da sa 5,1 milijarde evra podržimo našu ekonomiju da prebrodi ovu krizu”, rekao je Mali.

On je poručio privrednicima da očekuje od njih da pomoć iskoriste.

“A onda ćemo zajedno, polako, kako se granice budu otvarale, kako se privreda bude kretala da vidimo da li negde možemo još da pomognemo”, poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, mere su zajednički donete, uz “jedinstvo i solidarnost” koje je potrebno sada izvući iz sebe.

Mali je rekao da se u SAD i drugim zemljama govori o tome da ekonomija što pre mora da se otvori, te da je potrebno, „da budemo spremni sa ovim merama i da što pre krenemo da trčimo”.

Kako je naveo, već strane firme iz Francske i Nemačke zovu da pitaju kada će privreda početi sa radom u Srbiji zbog firmi koje ovde rade za njih.

Mali je rekao da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

Izvor: Nova.rs/insajder.net

You may also like