JUG SRBIJE NA UDARU! Grupe migranata iz Turske non-stop pristižu, a nekoliko stotina njih se već krije u šumama

Od strane Ozon
0 komentar

Sukobi u Siriji, najava Turske da će otvoriti granice, sukob migranata sa grčkom policijom, ponovo aktuelizuju pitanje takozvane Balkanske rute, piše Srbija danas.

Od 2015. godine i najvećeg priliva migranata, tranzit državljana Avganistana, Sirije i Pakistana Srbijom ne prestaje, a trenutno je u prihvatnim centrima 5.800 ljudi. Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, Srbija je spremna za priliv većeg broja migranata.

Prvi Prihvatni centar iz pravca Grčke i Makedonije je u Preševu. Dnevno prima i registruje oko 50 migranata. Jutros rano stigle su manje grupe Sirijaca i Palestinaca koji su u septembru krenuli iz Turske.

Danas ih je u Prihvatnom centru 880, uglavnom su samci. Porodice su u centrima u Bujanovcu i Vranju. U svakom imaju obroke, zagrejane prostorije, medicinsku negu.

– Mislim da možemo da odgovorimo na eventualni izazov, ali ne očekujem da se ponovi ono što je bilo 2015. Preševo trenutno ima još 150 mesta u čvrstim objektima, za ne daj bože mogu da se aktiviraju i dodatni kapaciteti tako da možemo da računamo na jedno 1.200 mesta u Preševu – objašnjava Goran Ćirić iz Prihvatnog centra u Preševu.

„Može se očekivati veliki pritisak“

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić očekuje značajni priliv iz Turske.

– Očigledno da se prilično organizovano tome pristupa, može se očekivati veliki pritisak na Grčku i Bugarsku granicu, uveren sam da je Srbija spremna kakav god da je scenario – tvdi Cucić.

U Srbiji je u Prihvatnim centrima 5.800 migranata, u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila procenjuju da ih je van kampova više od 1.000.

– Na našim severnim granicama imamo ograde, fizičku barijeru, ali imamo i prepreke, Dunav, Drina, ukoliko ljudi budu masovnije dolazili kod nas nekako ima mogućnosti sa duže zadržavaju kod nas, mi nismo članice Evropske Unije, za nas diplomatija treba da igra ključnu ulogu u ovome. Jedina vrata su raspodela trereta izbeglištva, ako dođu kod nas moramo da tražimo od naših suseda da razumeju naš položaj i da preuzimaju određeni broj ljudi, time bi se rasteretila situacija – naglašava direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

Na jugu o kapacitetima, na severu o incidentima. Protestovali su meštani Subotice, traže da se migranti smeste po centrima, a pojačane policijske snage patroliraju Šidom, zbog većeg broja ilegalnih migranata koji svakodnevno pristižu.

Procenjuje se da je oko 300 migranata u šumama u okolini Šida i blizu granice sa Hrvatskom. Tokom februara, zabeleženo je desetak slučajeva upada ilegalnih migranta u napuštene kuće i vikendice.

srbijadanas.com

Možda Vam se svidi i