Fond za razvoj sledeće nedelje dodeljuje prva sredstva privrednicima

Od strane Ozon
0 komentar

Od uvođenja vanrednog stanja pre mesec dana ukupan broj privrednih subjekata u blokadi smanjen je za 1,5%, kaže za Tanjug državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. 
Prema poslednjim podacima od 14. aprila, 637 preduzeća je bilo manje u blokadi nego 16. marta.
Država je uputila apel svim privrednicima da pokažu solidarnost i da pokušaju u toku trajanja vanrednog stanja da izbegnu da međusobna potraživanja naplaćuju kroz prinudne blokade.
Poziv Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije i drugih, naišao je na dobar odaziv među kompanijama, ocenio je Stevanović.
– Jako nam je važan lanac likvidnosti, da svaka karika u njemu ostane čitava i zdrava. Čini mi se da su privrednici u velikoj meri prihvatili naš apel – kaže Stevanović.
Na današnji dan je manje blokiranih preduzeća nego što ih je bilo na početku vanrednog stanja, dodaje on.
– To ne znači da likvidnost učesnika u privredi nije u ovom trenutku ugrožena, zato što je sve stalo, protok novca, kapitala, radne snage. Sve na kraju krajeva stoji, kriza je globalnog karaktera – objašnjava državni sekretar.
Pomoć Fonda za razvoj biće otvorena do 20. decembra 2020.
Kada je reč o sredstvima iz Fonda za razvoj, privrednici se javljaju, a kako kaže, poziv za pomoć Fonda biće otvoren do 20. decembra ove godine. 
Pomoć je namenjena privrednim subjektima, preduzetnicima, zadrugama, za mikro, mala i srednja preduzeća, a kako bi prevazišli probleme u nabavci obrtnih sredstava.
Vlada Srbije opredelila je u tu svrhu 24 milijarde dinara, koje je peko Fonda za razvoj stavila na raspolaganje domaćoj privredi u privatnom sektoru, a uz tehničku podršku Agencije za finansiranje osiguranja izvoza.
Prošlog petka na Vladi je usvojena uredba, u ponedeljak su donete sve neophodne administrativne procedure i kriterijumi za dodelu sredstava, pa se od pre dva dana program nalazi na sajtu Fonda za razvoj kao i Ministarstva privrede.
– Da li ćemo kasnije, kroz dodatne programe eventualno razrađivati strategiju i tehniku kako da sektorski nekoga pomognemo, one koji su definitivno i danas najviše ugroženi, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i sličan vid usluga, to ostaje da bude odluka Vlade – objašnjava Stevanović i dodaje da će se to pitanje u narednim danima rešavati.
Krediti Fonda dodeljuju se sa kamatniom stopom od 1%, vraćaju se na 36 mesečnih rata sa mogućnošću grejs perioda do godinu dana.
– Anuiteti će biti mesečni za razliku od onih u regularnim programima Fonda koji su tromesečni – precizira Stevanović.
Kada je reč o sredstvima obezbeđenja za kredite, biće moguće dostavljati menice, jemstva, zaloge na opremi, hipoteke prvog reda, kao i kombinacija sredstava obezbeđenja.
Na sajtu Fonda za razvoj nalazi se sva neophodna dokumentacija i procedure, objašnjava Stevanović i navodi da je u protekla dva dana Ministarstvo privrede poslalo dokumentaciju na više od 300 mejl adresa različitih privrednih subjekata u Srbiji kao i da su odgovorili na stotine poziva privrednika.Za utorak sledeće nedelje zakazana je prva sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj na kojoj će se doneti odluka za dodelu prvih sredstava privrednicima.

eKapija

You may also like