Danas slavimo svetog mučenika Kalinika – ovu molitvu obavezno izgovorite danas

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja svetog mučenika Kalinika, koji je stradao u progonu hrišćana.

Prema predanju, sveti mučenik Kalinik je rodom iz Kilikije, a vaspitan je od malena u hrišćanskom duhu. Ostavivši sve, pošao je da propoveda Jevanđelje. U Ankiri ga je uhvatio knez Sakerdona.

Kada mu je knez grozno pripreto mukama, ako se ne pokloni idolima, sveti Kalinik mu je odgovorio: „Meni je svaka muka za Boga moga tako dobrodošla kao gladnome hleb”.

Prema predanju nakon strašnih mučenja, knez mu je na noge obuo gvozdene opanke sa ekserima unutra, a kako više nije smeo da ga muči u Ankari pošto su mnogi  gledajući ga kako junački trpi muke prešli u Hrišćanstvo  oteraju u grad Gangrski, jer niti ga smede više mučiti niti pogubiti u Ankiri.

Na tom putu vojnici su ožedneli, a nigde na putu nisu našli vodu. Sveti Kalinik se pomoli Bogu, i izvede vodu iz jednog kamena. Kad stigoše u grad Gangrski, baciše mučitelji svetog Kalinika u zažarenu peć.

Svetitelj se pomoli Bogu govoreći: „Blagodarim ti, Oče nebesni, što si me učinio dostojnim ovoga časa, u koji za ime Tvoje sveto umirem”. Potom uđe u oganj. Kada se oganj ugasio, našli su njegovo mrtvo telo, ali celo i nepovređeno.

IZVOR: objektiv.rs  f

Foto: wikipedia

Pročitajte još