DANAS JE VELIKI PRAZNIK – ZAČEĆE SVETOG JOVANA: Slavimo dan kada se desilo ČUDO!

Od strane Ozon
0 komentar

Parovi koji nemaju decu na današnji dan bi trebalo da se mole Gospodu.

Prema predanju roditelji svetog Jovana bili su Zaharije i Jelisaveta. Oni su bili u poodmaklim godinama a najveća želja bila im je da dobiju dete. To se, ipak, nije dešavalo.

Međutim, nisu odustajali od svojih molitvi Bogu i, kada su već bili jako stari, dogodilo se čudo! Jelisaveta je ostala trudna.

Prema predanju, kada je Jelisaveta ostala trudna, Zaharije je zanemeo. Kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime deteta i kada je on napisao sinovljevo ime. Zaharije je na pločici napisao ime deteta a čim je to uradio, progovorio je.

Još tada bilo je jasno da Bog ima velike planove za Jovana.

Kao mlad, živeo je pustinjski i kritikovao moralno posrnuće sveta u kojem je živeo. 

Kasnije je počeo da krštava ljude u reci Jordan sa porukom da za njim „ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem“.

Upravo to je razlog što se pored imena svetog Jovana nalazi i reč Preteča jer prethodi Isusu, a Kristitelj je jer je u reci Jordan krstio i Isusa Hrista.

Svetog Jovana nastradao je odlukom judejskog cara Iroda da mu odseku glavu, a taj praznik obeležava se kao Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja i praznuje se 11. septembra.

Međutim praznik koji danas obeležavamo, Začeće Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, u Srbiji se proslavlja kao krsna slava, ali i kao praznik svih onih parova koji žele, decu a ne mogu da ih imaju.

Narod veruje da svi oni čija je želja za decom duboka kao i vera u Boga, ukoliko se na današnji dan mole za to, biće im ispunjeno.

Takođe, porodice sa decom danas bi trebalo da budu na okupu i da slave bogatstvo koje imaju, u vidu dece.

(Mondo)

You may also like