BEZ PCR TESTA, KARANTINA ILI SAMOIZOLACIJE Ovo je spisak zemalja u koje Srbi smeju da uđu

Srpski građani prema poslednjim podacima Ministarstva spoljnih poslova bez obaveznog PCR testa i karantina ili samoizolacije, mogu da putuju u samo 21 zemlju

Baš kao što su u poslednjih desetak dana to učinili Francuska, Švedska, Tunis, a pre njih Grčka i Mađarska, granice za srpske turiste zatvorila je i Španija i ta odluka ostaće na snazi barem do 31. jula.

Srpski građani prema poslednjim podacima Ministarstva spoljnih poslova, a menjaju se praktično iz časa u čas, bez obaveznog PCR testa i karantina ili samoizolacije, mogu da putuju u samo 21 zemlju.

Ovo je spisak tih zemalja:
-Albanija
-Belorusija
-Bosna i Hercegovina
-Egipat
-Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: visitjamaica.com)
-Iran
-Republika Kongo
-DR Kongo
-Luksemburg
-Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test)
-Meksiko
-Oman (prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)
-Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19) -Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije)
-San Marino
-SAD (Ne mogu da uđu lica koja su tokom prethodnih 14 dana boravili u NR Kini, osim Hong Konga i Makaoa, Iranu, 26 zemalja Šengen zone, V. Britaniji i Brazilu. Pod boravkom se smatra i tranzitiranje kroz međunarodnu zonu. Imajući u vidu da savezne države imaju pravo donošenja sopstvenih propisa, uglavnom su sve države relaksirale zabrane ulaska tj. obaveze karantina ili negativnog testa”.
-Tanzanija (svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)
-Turska (pri ulasku u zemlju postoji obavezni lekarski pregled i merenje temperature)
-Ujedinjeni Arapski Emirati – ulazak u ovu zemlju se različito tretira: Dubai je otvorio granice, dok je Abu Dabi potpuno zatvoren
-Ukrajina (bez ograničenja, uz uslov da srpski državljani imaju zdravstveno osiguranje na troškove lečenja od virusa kovid 19, s tim da osiguravajuća kuća mora biti registrovana u Ukrajini)
-Centralnoafrička republika

Inače radi podsećanja, sredinom jula Savet EU je uklonio Srbiju i Crnu Goru sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora.

Autor: Blic/D.S.

You May Also Like