Od prošle sedmice, od kada je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda stigla u Beograd, mediji spekulišu da će jedna od preporuka biti i povećanje cene struje za 5%. Analiza Svetske banke potvrdila je da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi. Kako RTS navodi, u razgovorima MMF-a i Vlade za sada nije bilo reči o poskupljenju kilovata, a ni EPS nije podneo zahtev za korekciju cene.

Aražman sa MMF-om je savetodavan, razgovori traju dve sedmice i nije isključeno da u sklopu nastavka reformi EPS-u preporuče i povećanje cena.

To ne mora da bude obavezujuće jer cenu struje odobrava Agencija za energetiku, ali prvo EPS mora da prosledi zahtev koji prethodno odobri Nadzorni odbor kompanije. A procedura je jasna.

– Mi na osnovu metodologije koju smo propisali, opravdanosti troškova, sve to analiziramo. Zato je i rok od mesec dana da se to analizira, da li treba toliko, da li treba manje, da li treba uopšte. Ali stvarno, unapred da pričamo ništa ne možemo – kaže Dejan Popović, predsednik Agencije za energetiku.

Poslednji put korekcija je rađena u oktobru 2017. godine, kada je cena kilovat-časa povećana za 2%, što je prosečne račune uvećalo za 68 dinara.

RTS/ekapija.com

Možda Vam se svidi i