Izgradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti počeće krajem januara u Vranju i Nišu, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović. Kako je istakla, u naredne dve godine gradiće se oko 8.000. stanova.

– Lokacije u Nišu i Vranju imaju građevinsku dozvolu i potpisan je ugovor sa izvođačima, koji već pregledaju teren. Očekujemo da krajem januara imamo postavljanje kamena temeljca i u Nišu i u Vranju – navela je ministarka.

Dodala je da će stanovi u ta dva grada biti završeni u roku od 12 meseci od trenutka postavljanja kamena temeljca.
Istovremeno se, kako kaže, završava tehnička dokumentacija za druge gradove, koja će biti gotova do kraja januara.
Mihajlovićeva je rekla da će u narednih nekoliko meseci biti raspisani javni pozivi za izbor izvođača radova i u drugim gradovima.

Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinske dozvole za izgradnju u Vranju 186 jeftinih stanova u četiri zgrade i 190 stanova u Nišu u dve zgrade.

– Za sada smo krenuli da radimo te stanove samo za pripadnike snaga bezbendnosti, i kada budemo videli zavšene prve zgrade u Nišu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, onda ćemo videti da taj model primenimo i na druge kategorije stanovništva kojima su potrebni stanovi, prosvetne radnike, lekare i slično – kaže Mihajlović.

Naglasila je da će 80% opreme i građevinskog materijala za taj projekat biti domaće proizvodnje, što će pozitivno uticati na građevinsku industriju.

Vlada je, inače, u novembru donela odluku o osnivanju sedam preduzeća koja će se baviti izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Osnovana su preduzeća Avala iz Beograda, Ibar iz Kraljeva, Pčinja iz Vranja, Tisa i Dunav iz Novog Sada, Lepenica iz Kragujevca i Sava iz Sremske Mitrovice.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, čija je vrednost procenjena na 64,35 mil EUR, trebalo bi da bude izgrađeno 1.578 stanova.

Za gradnju je planirano sedam gradova: Beograd, Novi Sad, Niš, Vranje, Kraljevo, Kragujevac i Sremske Mitrovica. Predviđeno je da stanovi budu površine između 32 i 92 kvadrata.

Skupština Srbije usvojila je 25. maja leks specijalis koji omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 EUR po kvadratnom metru.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i