Spreman novi IPARD konkurs vredan 4,7 milijardi dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Šesti javni poziv iz IPARD programa biće raspisan za desetak dana, novi pravilnici za konkurisanje za ova sredstva namenjena poljoprivrednicima privode se kraju, a na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, ukupno za sve investicije na ovom konkursu, opredeljeno je 4,7 milijardi dinara, objavio je poljoprivredni portal Agrosmart.

Reč je o konkursu iz Mere 1 koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – izgradnju i opremanje farmi, hladnjača, objekata za skladištenje, opremanje voćnjaka, izgradnju i opremanje plastenika i staklenika, nabavku traktora i poljoprivredne mehanizacije.

Kako se navodi na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, ukupno za sve investicije na ovom konkursu, četrvtom po redu iz Mere 1, opredeljeno je 4,7 milijardi dinara.

Nakon ovog javnog poziva očekuje se otvaranje i poziva za Meru 3 – preradu poljoprivrednih proizvoda, koji će biti vredan više od 3,6 milijardi dinara. IPARD program je program finansijske pomoći Evropske unije Srbiji i njenoj poljoprivredi.

Na prva dva poziva Mere 1 IPARD-a, koja se odnose na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, pristiglo je 478 zahteva, a poljoprivrednici su uglavnom konkurisali za podsticaje za traktore, opremu i mehanizaciju, kao i izgradnju objekata i skladišnih kapaciteta, navodi portal.

U trećem pozivu, takođe iz Mere 1, stigao je 151 zahtev. Gotovo svi administrativno su bili nepotpuni, a najveći broj zahtevanih dopuna od potencijalnih korisnika odnosio se na poslovne planove i ponude.

beta/ekapija.com

You may also like