Softver za prijavu sezonaca u poljoprivredi od 7. januara – Manje radnika u sivoj zoni, državi 15 mil EUR

Od strane Ozon
0 komentar

Elektronski sistem za prijavu sezonaca prvo će „otvoriti vrata“ za prijavljivanje radnika u poljoprivredi, a, ukoliko ceo sistem bude funkcionisao, primenjivaće se i na one u sektoru turizma i građevinarstva.

– Od januara kreće elektronski sistem za prijavu radnika, a kroz dalje sprovođenje ovog programa biće omogućen elektronski sistem i za registraciju poljoprivrednih gazdinstava, što će omogućiti da se 400.000 gazdinstava brže i jednostavnije upišu u registar, izmene svoje podatke ili se prijave za državne subvencije – kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Softver je deo „paketa“ koji će omogućiti punu primenu Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, koji je usvojila Skupština 28. juna prošle godine, a koji počinje da se primenjuje 7. januara.

Pored 80.000 sezonskih radnika u poljoprivredi, kojima će poslodavac morati da uplaćuje poreze i doprinose, korist će imati i država.

Država očekuje da uveća budžetske prihode na ovaj način za 15 mil EUR.

Osim punije kase, na taj način nadležni pokušavaju da smanje sivu zonu u poljoprivredi gde je oko 95% radnika „na crno“. Kako je predviđeno zakonom, poslodavci će imati obavezu da prijavljuju i odjavljuju sezonske radnike elektronskim putem Poreskoj upravi i to prvog dana angažovanja, a najkasnije do 10 časova pre podne.

Zakon predviđa da poslodavac može da angažuje sezonskog radnika najviše 180 dana u toku kalendarske godine, odnosno najviše 120 radnih dana godišnje. Radno vreme sezonskog radnika ne sme biti duže od 12 časova dnevno, a oni koji budu radili osam časova dnevno ili duže, imaće pravo na odmor u toku dana u trajanju od najmanje 30 minuta.

Poslodavci u Srbiji na sezonskim poslovima najviše angažuju radnike za rad u hladnjačama, berače voća i povrća, pomoćne radnike u građevinarstvu, konobare, šankere…

ekapija.com/Tanjug

Možda Vam se svidi i