Rok za prijavu godišnjeg poreza na dohodak ističe 15. maja, kazne za lažni iznos do 150.000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak veći od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade u Srbiji, odnosno više od 2.470.644 dinara, u obavezi su da do 15. maja podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana.

Prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji isplaćena u prošloj godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila je 823.548 dinara.

Ova obaveza odnosi se na fizička lica, na rezidente koji su dohodak ostvarili na teritoriji Srbije i u drugoj državi kao i na nerezidente za dohodak ostvaren na teritoriji naše zemlje.

Zakon je istovremeno predvideo kazne po nekoliko osnova, bilo da ne prijavite porez, da ga prijavite u lažnom iznosu ili da napravite grešku u prijavi. Praktično, kako se navodi, fizičko lice koje nije preduzetnik, kazniće se novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara u slučaju da Poreskoj upravi ne podnese prijavu ili je ne podnese u zakonskom roku. Ovoliku kaznu mogu da očekuju i oni koji podnesu poresku prijavu, ali je ne potpišu ili u prijavu unesu netačne podatke, piše Blic.

Takođe, ko potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza ili daje lažne podatke o zaradi, pored novčane kazne može da očekuje i kaznu zatvora u periodu do tri godine. Uslov je da iznos poreza koji mora da plati prelazi 150.000 dinara. Kazna je još veća ukoliko izbegne plaćanje poreza iznad 1,5 miliona dinara. U tom slučaju predviđa se zatvorska kazna od jedne do pet godina i novčana kaznu u pomenutom rasponu. I konačno, za lica koja izbegnu plaćanje poreza većeg od 7,5 miliona dinara predviđena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.

Inače, trostruki iznos prosečne godišnje zarade u Srbiji za 2017. godinu bio je 2.375.136 dinara, 95.508 dinara manje nego za prošlu godinu.

Tanjug/ekapija.com

Možda Vam se svidi i