Porodiljama pravo na naknadu sa 12 meseci staža – Na jesen izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom

Od strane Ozon
0 komentar

Buduće mame će pre otvaranja trudničkog bolovanja morati da imaju bar godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu Večernje novosti.

Granica će biti postavljena na 12 meseci izmenama važećeg zakona, koji je propisao da je za puni iznos „bolovanja“ neophodno 18 meseci neprekidnog rada.

Još jedna novina – povoljna za žene sa visokim primanjima, jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnje tri.

Tačnije, moći će da prime pet republičkih proseka.

Kako Večernje novosti nezvanično saznaju, ovo su dva predloga izmena Zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, koji će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

Radna grupa na čijem je čelu bila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zaključila je da bi izmenama propisa trebalo da budu obuhvaćene mame preduzetnice, one koje su radile kraće od šest meseci i dame koje su ostale u drugom stanju u prvom mesecu radnog staža.

– Insistiraću da izmenama zakona bude obuhvaćen što veći broj oštećenih, jer mislim da je to jedino pravedno rešenje. Poboljšanje će zavisiti od mogućnosti budžeta – rekla je Đukić Dejanović za Večernje Novosti.

You may also like