Ove godine do 4.000 građana imaće priliku da se zaposli na javnim radovima

Od strane Ozon
0 komentar

Najviše 4.000 građana imaće priliku da se zaposlavi na javnim radovima u toku ove godine. Program Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) namenjen je teže upošljivim građanima, kao što su nekvalifikovani radnici ili radnici sa niskim kvalifikacijama, Romi, korisnici novčane socijalne pomoći, viškovi zaposlenih, oni koji posao čekaju duže od 18 meseci. 

Kako piše Politika, posla će biti u tri oblasti: socijalnoj zaštiti i humanitarnim delatnostima, zaštiti životne sredine i prirode, kao i održavanju i obnavljanju javne infrastrukture. Javni radovi se izuzetno mogu sprovoditi i u oblasti kulture, kao i u svim jedinicama lokalne samouprave, ukoliko se angažuju osobe sa invaliditetom. Četvrtina posla biće namenjena upravo njima, a u Beogradu će biti zaposleni građani isključivo iz te grupe, i to njih 125.

– Maksimalna dužina trajanja javnog rada je četiri meseca. Za ovu meru zapošljavanja izdvojeno je 435 miliona dinara, od kojih je 135 miliona izdvojeno za finansiranje javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom – kažu u NZS.

Pravo učeća imaju jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, ustanove, privredna društva, preduzetnici, zadruge i udruženja građana. 

Za pun fond radnih sati nezaposlenom mesečno sleduje 22.000 dinara. 

Politika/ekapija.com

You may also like