MUP odlučio da poljoprivredne mašine ne moraju na preregistraciju

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odlučilo je da poljoprivredne mašine koje već imaju trajne registracije ne moraju da se preregistruju, jer će izmenama zakona biti omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, pišu danas Novosti. Kako navodi list, resorno ministarstvo je najavilo da će predložiti izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim će biti omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, što je i dosad bila zakonska obaveza.

Stručnjaci su za Novosti rekli da još nije jasno šta podrazumeva potvrda o tehničkoj ispravnosti, jer je ona i ranije bila potrebna, ali nije postojala kaznena odredba u slučaju da je neko nema, pa mnogi poljoprivrednici nisu vozili traktore i radne mašine na tehnički pregled.

Obaveza da se traktori i poljoprivredne mašine preregistruju doneta je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a promena je trebalo da počne da važi od 3. aprila.

List podseća da traktor, kako bi prošao tehnički pregled, mora da se fotografiše i prekontroliše na posebnom poligonu, koji je propisan pravilnikom, a poljoprivredne mašine moraju da imaju i žuto rotaciono trepteće svetlo, kojima se učesnici u saobraćaju obaveštavaju da je na putu sporije ili veće vozilo.

Sve ovo do sada nije bila obaveza, ali nije jasno da li će to novim izmenama zakona i biti, odnosno da li će izmene zakona uticati na kriterijume za tehnički pregled, jer je poljoprivrednicima, kako navodi list, najveća muka to što im mašine ne bi prošle ozbiljne kontrole.

Novosti ističu da prema nekim procenama, tehnički pregled ne bi moglo da prođe više od 60% traktora i poljoprivrednih mašina u Srbiji, pa bi zbog toga mogli da ostanu neregistrovani.

ekapija.com/Novosti

You may also like