Krovna Guglova kompanija „Alfabet“ prekinula je deo poslovanja sa kineskim proizvođačem mobilnih telefona „Huaveijem“, koji podrazumeva transfer hardvera, softvera i tehničkih usluga, saznaje Rojters. Ove mere ne tiču se softvera otvorenog koda koji razvija Gugl i koji bi „Huavei“ mogao koristiti, a najbolji primer toga je AOSP (Android Open Source Project), otvorena verzija Androida koja je dostupna kao slobodni softver.

Takođe, sadašnji vlasnici „Huavei“ pametnih telefona sa Gugl aplikacijama moći će i dalje da koriste i preuzimaju ažuriranja koje će obezbeđivati Gugl, rekao je portparol ove kompanije.

„Za korisnike naših usluga, Google Play i zaštite iz Google Play Protecta, te usluge će i dalje funkcionisati na Huavei uređajima“, rekao je portparol Gugla bez otkrivanja detalja.

Iz Androida su takođe na Tviteru potvrdili da će usluge Google Play-a i Google Play Protecta ostati funkcionalne za sve postojeće korisnike.

Vlasnici novih Huaveijevih uređaja ostaće bez apdejta i novih verzija softvera od „Gugla“, uključujući aplikacije i apdejte koje „Gugl“ pruža za Android. Novi uređaji koje bi „Huavei“ mogao da plasira na tržišta van Kine (u kojoj otvorenu verziju Androida koristi bez Guglovih servisa i softvera), neće imati pristup Guglovim uslugama i softveru, uključujući Google Play Store, YouTube, Gmail, Google Drive, Chrome.

Huavej: Nastavljamo sa podrškom korisnicima

Kineska kompanija „Huavej“ saopštila je danas da će nastaviti da pruža bezbednosnu podršku i usluge za svoje pametne telefone i tablet uređaje.

„Dali smo značajan doprinos razvoju i rastu operativnog sistema Android širom sveta. Huavej će nastaviti da obezbeđuje bezbednosnu podršku i nakon prodaje svim postojećim korisnicima pametnih telefona i tablet uređaja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će „Huavej“ nastaviti sa gradnjom bezbednog i održivog softverskog ekosistema kako bi korisnicima širom sveta pružio najbolje moguće iskustvo.

Crna lista

Kako navodi Rojters, ovo je jedan od efekata mera koje su Sjedinjene Američke Države preduzele protiv Kine, u okviru aktuelnog trgovinskog rata dve zemlje, a ovaj prekid saradnje mogao bi značajno da našteti poslovanju „Huaveija“.

Naime, Trampova administracija dodala je u četvrtak „Huavei“ na crnu listu, sa ograničenjima koja bi kompaniji izuzetno otežala poslovanje sa američkim partnerima.

Još nije poznato do koje mere bi „Huavei“ mogao da bude pogođen ovom odlukom američkih vlasti, ali su stručnjaci za proizvodnju čipova doveli u pitanje sposobnost kineske kompanije da nastavi da radi bez pomoći iz SAD.

Ipak, kompanija „HiSilicon“ koja proizvodi čipove izjavila je da je dugo bila spremna na ovaj udarac, dok je „Huavei“ ranije naglasio da je već šest godina spreman za bilo kakve zabrane.

Ovaj potez mogao bi da natera „Huavei“ i da na svojim novim Android uređajima Guglovu prodavnicu aplikacija zameni svojom, ali je u ovom momentu teško prognozirati kako će se situacija razvijati.

blic.rs/Rojters

Možda Vam se svidi i