Cigarete skuplje od 1. februara

Od strane Ozon
0 komentar

U januaru je došlo do još jednog skoka akciza, pa su u skladu sa njenim povećanjem, cenu paklica povećale i duvanske kompanije.

Državni namet na duvan skuplji je za 1,5 dinara, kako propisuje akcizni kalendar. Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška. To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara, jer sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost.

To znači da će svaka paklica biti skuplja za 10 dinara.

Samo jedno pomeranje akciza od 2017. godine nisu osetili potrošači. Sva ostala povećanja državnih zahvatanja duvanska industrija je prosledila u nove, više cenovnike. U potrošačkim organizacijama ne veruju da će duvandžije veći državni namet preuzeti na sebe, jer, kako kažu, niko se ne odriče zarade.

Tako će od 1. februara cigarete kompanije „Filip Moris“ biti za deset dinara skuplje, pa će Bond koštati 250 dinara, Chesterfield 270, Eve 120 koštaće 360 dinara, L&M 260, Marlboro Red i Gold 340, Marlboro Touch 300, a Parliament 380 dinara.

Autor: Tanjug

Možda Vam se svidi i