Redovna vakcinacija, pohađanje pripremnog predškolskog programa i nastave u osnovnoj školi, neophodni su za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak.

Zakonske izmene nedavno su stupile na snagu, a s njima i posebni uslovi. Mišljenja pravnika su podeljena, dok jedni smatraju da se ovakvom vrstom uslovljavanja krše ustavna prava građana, za druge je procedura apsolutno ispravna.

Profesor Ustavnog prava na Policijskoj akademiji u Beogradu Darko Simović smatra da je uslovljavanje roditeljskog dodatka vakcinacijom deteta protivno samim razlozima koji su motivisali donošenje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.

„Ova podrška se dodeljuje radi poboljšanja uslova za zadovoljavanje osnovnih potreba dece, usklađivanja rada i roditeljstva, posebnog podsticaja i podrške roditeljima da ostvare željeni broj dece i poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom“, kaže sagovornik Novosti.

On smatra da je ovo pravo socijalnog karaktera i ono bi trebalo da je dostupno svima, pod jednakim uslovima, bez diskriminacije. Budući da već postoje sankcije za nevakcinisanje, po njegovom mišljenju ovaj dodatni uslov predstavlja još jednu meru kažnjavanja.

Sličnog je mišljenja i beogradski advokat Jasmina Belić, po kojoj su socijalna prava vrlo osetljiva kategorija i ne bi trebalo previše zadirati u tu oblast. Po njenom mišljenju, imunizacija dece može da podleže samo prekršajnoj odgovornosti, ali nikako ne bi smela da bude uslov nekog prava, pogotovo što se bez nje ne može upisati u vrtić, pa ni u školu.

Autor: Novosti/021.rs

Možda Vam se svidi i