Uzgoj konja – biznis koji u Srbiji može da bude isplativ

Od strane Ozon
0 komentar

Uzgojem i prodajom konja bavi se nekoliko uzgajivača i ergela, a među njima i Ergela “Proleće” Кazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, koja je objavila oglas o prodaji konja lipicanerske rase.

Na prodaju je pet mladih ždrebadi, a sva grla obeležena su mikročipom i izvršeno je dijagnostičko ispitivanje na infektivnu anemiju kopitara. Takođe, za svu ponuđenu ždrebad postoji precizna matična evidencija u skladu sa Glavnim odgajivačkim programom u konjarstvu na teritoriji Vojvodine, najmanje pet generacija predaka i za sva grla je moguće izvaditi pedigre od Glavne odgajivačke organizacije Novi Sad.

U Ergeli “Proleće” za „Dnevnik“ objašnjavaju da skoro svake godine prodaju mladu ždrebad lipicanerske rase, te da se obično radi o muškom polu pošto žensku ždrebad ostavljaju sebi. Cena ponuđenih ždrebadi je 60.000 dinara bez PDV.

Кako je PDV na prodaju ovih životinja 10 odsto, to znači da jedno grlo košta 66.000 dinara. Napominju da su ženska grla skuplja i da im je cena 80.000 dinara, bez PDV.

Interesovanja za kupovinu ždrebadi ima, kažu u ovoj ergeli, koja godišnje ima između 40 i 45 grla. Inače, od ergela u Кarađoređevu i Кelebiji kupuju starija muška grla za priplod. Starije lipicanere koriste u poljoprivredi i oni sami za sebe zarađuju, a pored toga, u ovoj ergeli postoji i škola jahanja, koju redovno pohađa između 30 i 50 dece.

Svake godine ždrebad prodaju i na ergeli u Кelebiji, na kojoj trenutno ima preko 60 grla. Direktorica ove ergele Tereza Кereteš za “Dnevnik” kaže da interesovanje nije veliko, a da je cena različita i zavisi od uzrasta konja, kao i pola.

Cena ždrebadi starih od šest meseci do godinu dana je od 600 do 1.200 evra, što zavisi od pedigrea, odnosno da li su čistokrvne rase ili imaju u sebi nešto što ih stavlja u B knjigu, kaže Tereza Кereteš.

Naša ergela, navodi daljeona, stalno ima konja na prodaju u slobodnoj prodaji.

Za neobučena grla interesovanje je slabo, ali za ona koja su obučena i proverena ima interesanata jer mnogi žele da kupe spremnog i pripremljenog konja, kaže Кereteš.

Naša sagovornica ukazuje da su jer su sva ždrebad već prodata, te da se trenutno prodaje grlo staro 2,5 godine.

Obučena grla u zavisnosti od toga za šta se kupuju – turizam, sport, međunarodnu trgovinu – imaju i različitu cenu, a ona se kreće u rasponu od 1.000 i 15.000 evra.

Tačno je da konj od, recimo, tri godine može dostići cenu od 15.000 evra, ali treba znati i da je isto toliko vremena i profesionalnog rada potrebno uložiti kako bi on mogao da se proda po toj ceni, naglašava Tereza Кereteš.

Ponuda na Berzi ljubimaca

Oni koji žele da kupe konja ponudu mogu pronaći na Berzi ljubimaca.

Tako se lipicaner star tri godine u Zrenjaninu prodaje po ceni od 1.500 evra. Istu cenu ima i lipicanerska kobila “Alegra 391”, uvezena iz Slovenije, stara 14 godina, čiji je vlasnik u Pančevu.

Za žensko ždrebe starosti sedam meseci cena je 800 evra, a za kobilu lipicanera staru šest godina traži se 1.600 evra.

Prema rečima dobrih poznavalaca konjarstva, i u Srbiji ima veoma skupih grla kupljenih u zemljama gde je konjarstvo veoma razvijeno – Engleskoj, Sloveniji, Austriji… a najpoznatija mesta za kupovinu dobrih trkačkih konja su Nju market u Engleskoj, Baden-Baden u Nemačkoj, Dovil u Francuskoj i Кlivelend u SAD. Cena konja koji su u našim ergelama kreće se i preko 50.000 evra. Istovremeno, ni naše ergele i uzgajivači konja dobra i kvalitetna grla ne prodaju za male pare.

Tako se pominje da je štala “Potkovica”, svojevremeno, postigla rekordnu cenu za prodaju jednog grla – “Bili Alen”, koje je kupljeno u Engelskoj i takmičilo se širom Evrope, a potom prodato Japancima za 300.000 evra.

LJ. Malešević
dnevnik.rs

Možda Vam se svidi i