Stiglo 40.000 MMR vakcina

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut Verica Jovanović kaže da je stiglo 40.000 MMR vakcina i da će do kraja nedelje biti podeljene domovima zdravlja.

Vakcinacija je jedina zaštita kako se ne bi ponovila epidemija malih boginja, napominju u Institu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i najavljuju da će za mesec dana ponovo biti distribuirana nova količina vakcina.

– Podaci pokazuju da je, u odnosu na prošlu godinu, u svakoj tački preseka, po 30% više dece vakcinisano. To znači da je i u drugoj i u sedmoj godini života obuhvat imunizacijom porastao, kada je u pitanju vakcina protiv malih boginja, što nam mnogo znači, jer se time podiže tačka kolektivnog imuniteta – kaže direktorka Instituta Verica Jovanović za RTS.

Jovanović navodi da je pred Institutom veliki zadatak, jer se teži da obuhvat ciljne populacije bude više od 95% kako bi situacija sa malim boginjama bila mirna u narednom periodu.

Roditelji se podsećaju da sva deca koja polaze u školu, ukoliko nisu do sada vakcinisana, posete svog izabranog pedijatra i obave ovu značajnu imunizaciju.

Jovanović napominje da je Institut zajedno sa roditeljima i celokupnim društvom uradio dosta što se tiče povećanja broja vakcinisane dece.

– Očekujemo da će se u narednom periodu taj kolektivni imunitet, koji smo zajedno izgradili, pre svega manifestovati jednom boljom zaštitom. Podsećam još jednom da je imunizacija jedina mera prevenicije i da svako dete koje u drugoj i sedmoj godini nije primilo MMR vkcinu iz bilo kojih razloga, da to sada učini – navodi Jovanović.

RTS/ekapija.com

Pročitajte još