Stigle nove evro novčanice

Evropska centralna banka predstavila je nove verzije novčanica od 100 i 200 EUR koje će pustiti u promet u maju 2019. godine, pa se postavlja pitanje šta će biti sa starim.

Pored pozamašne ušteđevine koju građani Srbije drže u bankama, a koja iznosi oko 10 mlrd EUR, javna je tajna da se nekoliko milijardi krije i u „slamaricama“. Dok će se banke lako pobrinuti za to šta će biti sa novcem prilikom puštanja u opticaj novih novčanica, građane brine šta da rade sa evrima koje drže kod kuće.

Kako su za Blic biznis objasnili u Narodnoj banci Srbije, štediše mogu da odahnu jer stare novčanice neće propasti, niti izgubiti na vrednosti zbog uvođenja novih „papira“.

Najveći posao prilagođavanje bankomata

Podsetimo, Evropska centralna banka (ECB) predstavila je nove verzije novčanica od 100 i 200 EUR, sa novim poboljšanim bezbednosnim karakteristikama koje otežavaju njihovo falsifikovanje. One uključuju različite holograme na srebrnoj traci i „smaragdni broj“ koji pokazuje denominaciju, ovog puta u jačem obliku sa malim simbolima „evro“ unutar brojeva.

Takođe, dizajneri su smanjili visinu novčanica koje su sada po tom osnovu izjednačene sa onom od 50 EUR.

ECB će, kako su najavili, nove novčanice pustiti u promet 28. maja naredne godine. Kako kažu, najznačajnija promena kao posledica izdavanja novih novčanica biće prilagođavanje više od jedan milion bankomata.

Paralelno u opticaju

A u NBS naglašavaju da ne postoji potreba da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije. Drugim rečima, sve stare novčanice ostaju u opticaju bez vremenskog ograničenja.

– Novčanice od 100 i 200 EUR su poslednje u nizu koje čine seriju Evropa jer su već u opticaju pet, 10, 20 i 50 EUR, dok se novčanica od 500 EUR neće štampati. Sve novčanice ove serije imaju unapređeni dizajn i elemente zaštite u odnosu na novčanice prve, A serije, koje će i dalje biti paralelno u opticaju, bez vremenskog ograničenja njihove važnosti – navode u NBS.

Kako dodaju, ne postoji potreba da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije.

– Napominjemo da novčanica od 500 EUR izdata u okviru prve serije, ostaje u opticaju bez vremenskog ograničenja, a prestanak njene upotrebe neće biti određen posebnom odlukom Evropske centralne banke, već će njeno povlačenje postepeno obavljati centralne banke Evropske monetarne unije – kažu u NBS.

Apoeni od 50 EUR najkorišćeniji od svih

Inače, nova serija novčanica od 50 EUR puštena je u opticaj u proleće 2017. godine. U ECB ističu da su apoeni od 50 EUR najkorišćeniji od svih apoena u evrima. Tako je više od osam milijardi novčanica u opticaju u apoenima od 50 EUR, što čini 45% od ukupnih apoena.

ECB je još u maju 2013. godine zamenila novčanicu od pet evra, u septembru 2014. godine apoen od 10 EUR i u novembru 2015. godine novčanicu od 20 EUR.

Apoen od 500 EUR je povučen usled rasprostranjenog mišljenja da ga najviše koriste kriminalci za pranje novca i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Blic/ekapija.com

You May Also Like